Dolar

32,2816

Euro

34,7898

Altın

2.404,05

Bist

10.234,49

Kızıl Kmerler'in liderlerinin yargılanması

Kızıl Kmerler'in liderlerinin yargılanması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-29 19:26:02

Kızıl Kmerler'in liderlerinin yargılanması
Kamboçya'da Kızıl Kmerler'in iki liderinin soykırım suçuyla yargılandığı davanın duruşmasında Çam Müslümanı tanık, Kızıl Kmerler rejimi sırasında babasının ve akrabalarının öldürüldüğünü söyledi.

No Sates isimli Çam Müslümanı kadın, duruşmada verdiği ifadede, Kızıl Kmerler rejimi sırasında babasının ve akrabalarının kaçırıldığını, sorgulandığını ve daha sonra öldürüldüğünü söyledi. Sates, kendisinin ve köyden başka kadınların Müslüman oldukları için alıkonulduğunu ve İslam'ı reddetmeleri için baskı gördüklerini ifade etti. Sates, sorgu sırasında kendisinin ve diğer kadınların Çam Müslümanı olmadıklarını söylediklerini ve böylece canlarının bağışlandığını belirtti.

Sates, "Rejim sırasında neredeyse ölüyordum ama yaşamamı sürdürme konusunda kararlıydım. Bazen keşke ölseydim de, kardeşlerimin başına gelenleri görmeseydim diyorum" şeklinde konuştu.

Kardeşlerinin çok zor şartlar altında çalıştırıldığını ve doğru düzgün yiyecek bir şey verilmediğini anlatan Sates, "Onlar için yiyecek bulmaya çalıştım. Çok güçsüzdüler. Bazı günler intihar etmeyi düşündüm. Onların o durumunu göreceğime keşke ölseydim" ifadesini kullandı.

1960'lı yılların sonlarında Kamboçya Komünist Partisi'nin silahlı kolu olarak kurulan Kızıl Kmerler, 1975'te başkent Phnom Penh'e saldırı düzenleyerek iktidarı ele geçirmişti. Milyonlarca kişinin zorla köylere yerleştirilerek kolektif çiftliklerde çalışmaya zorlandığı, rejim düşmanlarının aileleriyle katledildiği, yoksulluk nedeniyle açlık ve salgın hastalıkların baş gösterdiği Kızıl Kmer iktidarı sırasında yaklaşık 3 milyon kişi yaşamını yitirmişti.

Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmer iktidarı, Vietnam birlikleri ile Vietnam yanlısı Kamboçyalı komünistlerin 1979'da ülkeyi işgal etmesiyle son bulmuştu. Çin'e kaçan Pol Pot yönetiminde Kamboçya'nın ücra köşelerine çekilen Kızıl Kmerler, 1992'de imzalanan anlaşmaya kadar gerilla savaşını sürdürmüş, 1998'de Pol Pot'un ölümünden sonra dağılmıştı.

Kızıl Kmer rejiminin hayatta kalan liderlerinin, başkent Phnom Penh'de Birleşmiş Milletler desteği ile kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanmasına devam ediliyor. Savaş suçları işlemekle suçlanan Kızıl Kmerler, aynı zamanda Vietnamlılar ve Çam Müslümanları gibi etnik azınlıklara karşı soykırım suçlamasıyla yargılanıyor.

Haber Ara