Dolar

32,3805

Euro

34,6752

Altın

2.410,27

Bist

10.109,86

Kimse Yok Mu Dernegi'nin suc duyurularina takipsizlik

Kimse Yok Mu Dernegi'nin suc duyurularina takipsizlik

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-01 16:25:06

Kimse Yok Mu Dernegi'nin suc duyurularina takipsizlik
Kimse Yok Mu Derneği'nin, hakaret ve iftira içeren haberler yapıldığı gerekçesiyle bazı internet siteleri hakkında yaptığı suç duyuruları takipsizlikle sonuçlandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunca verilen takipsizlik kararında, derneğin farklı haber sitelerinde haklarında çeşitli başlıklarla haber yapıldığı, söz konusu haberlerde yer alan ifadelerin kişilik haklarına saldırı niteliği taşıdığı, bu nedenle hakaret ve iftira suçundan soruşturma başlatılması talebiyle suç duyurusunda bulunduğu belirtildi.

Şikayete konu haber sitelerinin araştırılması sonucu "www.odatv.com" internet sitesinde "İşte buna cemaat kurnazlığı diyoruz" başlığıyla yapılan yayın hakkında soruşturma başlatıldığı belirtilen kararda, internet sitesinin yetkilisi Barış Pehlivan'ın alınan beyanında, "müşteki derneğin kamuoyunca bilinen ve hakkında soruşturma yürütülen cemaate yakın dernek olduğunu, Bakanlar Kurulu kararıyla izinsiz yardım toplamasının yasaklandığını, bu kapsamda haberler yapıldığını, suç kastının bulunmadığını" söylediği aktarıldı.

Basın Kanunu'na göre, basın özgürlüğünün bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerdiği ifade edilen takipsizlik kararında, "Söz konusu haklardan birinin kullanılması suretiyle yapılan yayınlama fiilleri, her ne kadar bir suç tipini gerçekleştirse de, bu suç fiilin hukuka uygun olması sebebiyle suç oluşturmaz" görüşlerine yer verildi.

Takipsizlik kararında, şikayete konu metin dolayısıyla, derneğin hakaret ve iftira suçunun mağduru olduğunun kabulüne imkan olmadığı belirtilerek, hakaret ve iftira suçunun unsurlarının oluşmadığı, bu suçların ancak gerçek kişiye yönelik işlenebilen suçlar niteliğinde olduğu vurgulandı.

Habere konu yazının, derneğin faaliyetleriyle alakalı bir haber olduğu vurgulanan takipsizlik kararında, "Kamuoyunda haberin yayınlandığı dönemde tartışılıp konuşulan, çeşitli soruşturmalara konu edilen, bu itibarla güncel nitelik taşıyan yazının bu yönüyle ayrıca basın özgürlüğü kapsamında ele alınması gerektiği, müştekinin varsa tazminat ile cevap ve düzeltme talepleri hususunda doğrudan ilgili mahkemelere başvurması gerektiği anlaşılmıştır" denildi.

Kararda, belirtilen nedenlerle kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildiği kaydedildi.

Bu arada, derneğin aynı kapsamda "www.komplohaber.com" ve "www.turkiyehabermerkezi.com" internet siteleri hakkında yaptığı suç duyuruları da, aynı gerekçelerle takipsizlikle sonuçlandı.




Haber Ara