Dolar

32,2478

Euro

35,0772

Altın

2.525,78

Bist

10.643,58

Katar'ın Gazze'ye yardımları

Katar'ın Gazze'ye yardımları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-14 16:12:08

Katar'ın Gazze'ye yardımları
Katar'ın Gazze'nin yeniden imarı için sağladığı finansmanla yapılacak, alt yapıdan, tarıma kadar farklı alanlarda 60 milyon dolar tutarındaki projelerin imzası atıldı.

Gazze'de basın toplantısı düzenleyen, Katar Gazze'yi Yeniden İmar Komitesi Başkanı Büyükelçi Muhammed el-İmadi, imzalanan projelerin stratejik önem taşıdığını, özellikle de Gazze'nin alt yapısına, iskana ve tarıma hizmet edeceğini ifade etti.

Filistinli müteahhitlik şirketleriyle 13 yeni proje için imza attıklarını söyleyen İmadi, bunların en önemlisinin, 115-130 metre kare genişliğindeki bin 234 konutu kapsayan Hamad projesinin 2'inci aşamasının tamamlanması olduğununu kaydetti.

İkinci aşamanın, her birinde 20 daire bulunan 5 apartmanın tamamlanmasını kapsadığı ve her bir dairenin 76 bin dolara mal olduğu öğrenildi.

İmadi, bugün imzalanan projeler arasında, Salahaddin ve 2 bin 300 metre uzunluğundaki Er-Reşid cadelerinin onarımlarına ilişkin yeni aşamaya başlanması ve Gazze Şeridi'nin güneyindeki Emel kompleksinin yer aldığını anlattı.

1 milyon 400 bin dolar değerindeki meblağın tarım projeleri için ayrıldığını kaydeden İmadi, şimdiye kadar Katar'ın Gazze'nin yeniden imarı için bağışladığı 470 milyon doların yarısını projelerde kullandıklarını dile getirdi.

İmadi, Gazze'nin elektrik krizinin çözümü için Katar'ın çabalarını sürdürdüğüne değinerek, "Ortadoğu Dörtlüsü, Filistin yönetimi ve İsrail'in katılımıyla, Gazze'deki elektrik santralinin üretim kapasitesinin 430 megavata yükseltilmesi için İsrail'den Gazze'ye doğal gaz hattı çekilmesi konusu görüşüldü. Konuya ilişkin protokolün onaylanması için İsrail'e gönderildi" dedi.

İsrail'in onaylaması halinde projenin yaklaşık 3 yıl içinde tamamlanacağına işaret eden İmadi, Gazze'de güneş enerjisinden 100 megavat kapasitesinde elektrik üretilmesi için İsrail tarafının ön kabul verdiğini ifade etti.

İmadi, nihai onay verilmesi halinde söz konusu projenin 8 ay içinde tamamlanacağını söyledi.

Katar Gazze'yi Yeniden İmar Komitesi Başkanı Büyükelçi Muhammed el-İmadi, geçen perşembe günü Gazze Şeridi'ne gelmişti.

Mısır'ın başkenti Kahire'de 12 Ekim 2014'te yapılan "Gazze'nin Yeniden İmarı" konulu uluslararası donörler konferansında, 2,6 milyar dolarlık kısmı imarda kullanılmak üzere toplam 5,4 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulunulmuştu.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ve BM Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle hazırlanan rapora göre, İsrail'in son Gazze saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'ü ise kullanılamaz duruma gelmişti.

Haber Ara