Dolar

32,2247

Euro

34,9384

Altın

2.418,85

Bist

10.676,65

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimler

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimler

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-22 20:08:56

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimler
İspanya'nın doğusundaki Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimlere öncülük eden sivil toplum örgütlerince 27 Eylül'de yapılan seçimlerin ardından bölgede yeni bir hükümet kurulamamasının sakıncalarına dikkat çekilerek olası bir erken seçimin bağımsızlık sürecine zarar vereceği savunuldu.

Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) Başkanı Jordi Sanchez, Omnium Cultural ve Katalonya Bağımsızlıkçı Belediyeler Derneğinin (AMI) Barcelona'da düzenlediği gösteride yaptığı konuşmada, bağımsızlığı savunan ve seçimleri kazanan "Junts pel Si" (Evet için Birlik) İttifakı ve "Halk Birliği Koalisyonu"na (CUP) anlaşma çağrısı yaptı.

Yeni hükümetin 27 Kasım'a kadar kurulması gerektiğini dile getiren Sanchez, 62 milletvekiline sahip "Evet için Birlik" ve 10 milletvekili bulunan CUP'a "anlaşın" diye seslendi.

Sanchez, olası bir erken seçimin bağımsızlık sürecine zarar vereceğini öne sürerek "Evet için Birlik ve CUP'a güvenimiz tam. Bir anlaşma sağlamak için siyasi arzuları olduğuna şüphemiz yok ama onlara 'hemen hükümeti kurun' diyoruz" dedi.

Yaşanan zorluk ve kaygıların farkında olduklarını belirten Sanchez, "Hiç olmadıkları kadar birlik içinde ve güçlü olmaları gerektiğini" savundu.

Sanchez, İspanyol hükümetinin "Katalonya'ya bir koloni anlaşması sunduğu"nu ifade ederek "İspanya, Katalonya'yı kaybedecek" görüşünü öne sürdü.

Bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinin 15 Kasım'da yapmayı planladığı gösteri, 13 Kasım'da Paris'teki terör saldırıları nedeniyle bugüne ertelenmişti.

Eylül ayında yapılan seçimler sonrası 135 koltuklu Katalonya meclisinde "Evet için Birlik" 62, Cup ise 10 milletvekili çıkarmıştı.

Katalonya'da geçici özerk yönetim başkanlığını yürüten Artur Mas, parlamentodan iki kez istediği güvenoyunu CUP'un destek vermemesinden dolayı alamamıştı.

Aşırı soldaki CUP'ın, yolsuzluk iddialarından dolayı Mas'a destek vermeyeceği ancak "Evet için Birlik"ten başka birinin adaylığına sıcak baktığı belirtiliyor.

Katalonya'da 9 Ocak tarihine kadar başkan seçilemezse erken seçime gidilecek.

Haber Ara