Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Kahveleri, sertifikalı 'kahve barmenleri' yapacak

Kahveleri, sertifikalı 'kahve barmenleri' yapacak

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-31 18:40:11

Kahveleri, sertifikalı 'kahve barmenleri' yapacak
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkçe'ye "kahve barmenliği" olarak çevrilebilecek "barista" alanında hazırladıkları mesleki yeterlilik kriterlerinin Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından onaylanıp, ulusal yeterlilik olarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, MYK ile ATSO arasında imzalanan Ulusal Yeterlilik Hazırlama İşbirliği Protokolü kapsamında, kendilerinin koordine ettiği çalışmalar sonucunda oluşturulan "kahve bar görevlisi (barista) (seviye 4)" mesleki yeterlilik kriterlerinin Türkiye Ulusal Yeterlilik Sistemi'ne kazandırıldığını belirtti.

Bugüne kadar servis, bar görevlisi ve servis yöneticisi alanlarında farklı seviyelerdeki mesleki yeterlilik kriterlerini ulusal yeterlilik sistemine kazandırdıklarının altını çizen Çetin, bu sistem sayesinde ilgili alanlarda çalışanların, mesleki bilgi düzeylerini AB ülkelerinde de geçerliliği olan belgelerle sertifikalandırabildiğine dikkati çekti.

Çetin, açıklamasına şöyle devam etti:

"ATSO olarak Türkçe'ye 'kahve barmenliği' olarak çevirebileceğimiz 'barista' alanında mesleki yeterlilik kriterlerini hazırladık ve bu kriterler MYK Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak, ulusal yeterlilik olarak yürürlüğe girdi. Böylece baristaların mesleki bilgi düzeylerini belgelendirebilecekleri sistem, ATSO'nun öncülüğünde kurulmuş oldu. Artık sertifikalı baristaların hazırladığı kahveler içilecek, tercih edilecek. Bundan sonraki süreçte ATSO MESEM olarak 'Barista Mesleki Yeterlilik Belgesi' verebilmek için TÜRKAK akreditasyonu ve Mesleki Yeterlilik Kurumu yetkilendirme çalışmaları başlayacak. Yetkilendirme sonrasında kahve sektöründe çalışan ya da çalışmak isteyen kişiler ATSO MESEM'e başvurarak, sınavlarda başarılı olurlarsa 'barista' mesleki yeterlilik belgesine sahip olabilecekler."

Haber Ara