Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Kadir Topbaş'a veda yemeği

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan istifa eden Topbaş: - 'Rabbimden bundan sonraki hayatımla ilgili hep şunu niyaz ettim; 'Ya Rabbi, bundan sonraki ömrümü İslam'a, Müslümanlığa ve insanlığa adıyorum ve hizmetleri buralarda yapmak istiyorum. Bana bu fırsatı ver.' dedim. Partimden ayrılmadım. Ama bundan böyle idari ve siyasi bir görev beklemiyorum'- 'Bundan sonra UNACLA Başkanlığı g

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-28 14:38:43

Kadir Topbaş'a veda yemeği
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifa eden Kadir Topbaş, bundan sonraki ömrünü İslam'a, Müslümanlığa ve insanlığa adadığını ve hizmetleri buralarda yapmak istediğini belirterek, "Partimden ayrılmadım. Ama bundan böyle idari ve siyasi bir görev beklemiyorum." dedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Selamet'in Yenikapı Etkinlik Çadırı'nda verdiği yemekte belediye çalışanlarıyla buluştu.

Belediyenin yaklaşık 4 bin çalışanı ile üst düzey bürokratlarının katıldığı davette, Genel Sekreter Hayri Baraçlı, eski Genel Sekreter Adem Baştürk, genel sekreter yardımcıları, İSKİ ve İETT ile başkan danışmanları, İBB'nin iştiraklerinin genel müdürleri, daire başkanları, müdürler, müdür yardımcıları ve birim şefleri de yer aldı.

Kadir Topbaş, yaptığı konuşmada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlıktan sonra Türkiye'deki en büyük güç ve dünyada çok saygın bir görev olduğunu belirterek, başkanlığı bırakma kararının anlık olmadığını, son bir aydır düşündüğünü söyledi.

İhtirasları olmadığını, İstanbul'u görev aşkıyla yönettiğini vurgulayan Topbaş, şunları kaydetti:

"Yıllık 42 milyar liralık bütçeye sahip böyle bir gücü bırakarak, makam ve mevkiye bağlanmış olmadığımızı gösterdik. Yolsuzluklara prim vermeyi bırakın, yanımızdan dahi geçmedi. İstanbul'da belki bin şantiye var, müteahhitlerin çoğunu tanımam. Öyle bir dönem ki; Türk siyasi hayatında kayda düştü. Siyasetin makam ve mevki için yapılmayacağını, gerektiği zaman onur ve şerefle, izzetüikbal ile Babıali'den ayrılmayı bildiğimizi göstermiş olduk hamdolsun. Türkiye'nin birçok yerinden arayıp üzüntülerini belirtenler var. Bu her siyasiye nasip olmayacak çok önemli bir şey. Beni sevenler üzüldüler biliyorum. Kusura bakmasınlar, böyle olması daha hayırlı."

- "Tarih yaptığımız işlerden bahsedecektir"

Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının dualarında her zaman yer tuttuğunu anlatan Kadir Topbaş, şöyle devam etti:

"Rabbime hamdolsun ki müjdelenmiş, emanet şehir İstanbul'a belediye başkanı olmak bana nasip oldu. İstanbul'un tarihinde ilk kez 3 dönem belediye başkanlığı şahsıma tevdi edildi. Dünyanın gıpta ettiği bu şehirde 13,5 yıl hizmetlerimizin ardı arkası kesilmedi. Garip gureba sofralarında çok oturduk. Çünkü biz bu hizmeti böyle anladık. Ailemi de İstanbul'un içinde gördüm ve ayrı bir muamele yapmadım. 'Sabredeceksiniz.' dedim. Siz mesai arkadaşlarımızla birlikte, ulaşımdan alt yapıya ve çevreye kadar bu şehre 13,5 yılda yapılabilecek hizmetin çok daha ötesini yaptık. Dünyada bu denli metro yatırımı yapan bir belediye yok. Raylı sistemleri 45 kilometreden 150 kilometreye taşıdık. Şu anda Ulaştırma Bakanlığımızın da bir bölümünü üstlendiği 257 kilometre raylı sistem inşaatımız devam ediyor. Şunu özellikle belirtmek istiyorum; bilerek hiçbir yanlış yapmamaya özen gösterdim. Gerektiğinde duruş sergileyerek aynı siyasi partiden olmamıza rağmen üç ayrı bakanlığımıza dava açtık. Tarih bugünlerden, yaptığımız güzel işlerden bahsedecek. Gelen misafirler ve yurt dışı ziyaretlerimizde İstanbul'un başarısından hep övgüyle bahsettiler. Sevenlerimize ve 'Yiğidi öldür de hakkını ver.' diyenlere teşekkür ediyorum."

- "105 milyar lira yatırım var, günü gelmiş borç yok"

Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2004'ten bu yıl sonuna kadar 105 milyar lira yatırım yapmış olacağını ve devlet ile finans kuruluşlarına bir lira günü gelmiş borcunun bulunmadığını belirtti.

Hatta bazı arazi takasları nedeniyle devletten alacaklı durumda olduklarını dile getiren Topbaş, "Metro yatırımları için aldığımız 2036 yılına kadar vadeli borçlarımız var. Ancak bütçemizin yüzde 2,5'i ile ödeyebiliyoruz hamdolsun. Bu, arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız başarılı çalışmaların sonucudur." ifadelerini kullandı.

- "Bundan sonraki hayatımı İslam'a ve insanlığa adıyorum"

İstanbul'daki başarılarının kendisine Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Dünya Yerel Yönetimler ve Birleşmiş Kentler Birliği (UCLG) ve Birleşmiş Milletler (BM) Yerel Yönetimler Danışma Kurulu (UNACLA) Başkanlığını getirdiğini hatırlatan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rabbimden bundan sonraki hayatımla ilgili hep şunu niyaz ettim; 'Ya Rabbi, bundan sonraki ömrümü İslam'a, Müslümanlığa ve insanlığa adıyorum ve hizmetleri buralarda yapmak istiyorum. Bana bu fırsatı ver.' dedim. Partimden ayrılmadım. Ama bundan böyle idari ve siyasi bir görev beklemiyorum. Bundan sonra UNACLA Başkanlığı görevimi devam ettirerek, her bölgeye giderek, orada tüm insanlık için hayırlı işler yapmaya çalışacağım. Belediye başkanlığı koltuğuna inşallah AK Parti'den bir arkadaşım gelecek. Sizden ricam, benim dönemlerimden daha fazla çalışmanız ki bu şehirde hizmet devam etsin. Bize danışıldığında da hiç yüksünmeden bilgi ve deneyimlerimizi cömertçe paylaşmaya hazırız. Savaşları askerler yapar, zaferler komutanlara yazılır. Benim başarımın asıl sahibi sizsiniz."

- "Meşguliyet değiştirerek, başka bir işle dinlendim."

Kadir Topbaş, "İnsan her şeyi affeder ama adam yerine konulmamayı affetmez." sözünü, Başkanlığı boyunca herkese değer verdiğini anlatmak amacıyla kullandığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Beyoğlu Belediye Başkanlığımdan itibaren odama elini bağlayarak, boynunu bükerek giren müdürlerime, 'Allah'tan başkasının önünde el bağlama, boynunu bükme.' dedim. Kimseye el bağlatmadım. İşte bu bahsettiğim, 'İnsan her şeyi affeder ama adam yerine konulmamayı affetmez.' sözünün tezahürüdür. Bugün İstanbul güzel hizmetler aldıysa, bu davranışımdan ve ekip çalışmasından dolayıdır. Hayatımda hiç yoruldum da demedim. Meşguliyet değiştirerek, başka bir işle dinlendim."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Selamet de yaptığı konuşmada, Kadir Topbaş'ın İstanbul'un hafızasını taşıyan nadir isimlerden biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İstanbul 13,5 yıllık belediye başkanlığı döneminizde çok önemli mesafeler kaydetti ve çok değerli eserlere imza attık. İstanbul Türkiye'nin lokomotifi oldu. Hiçbir zaman makamında oturarak vakit dolduran bir başkan olmadınız. Her zaman tüm faaliyetlerin içinde yer aldınız ve arazideki bürokratların yanında oldunuz. Çalışmaların en önünde yer alarak bizlere cesaret verdiniz. İstanbul'u dünyanın önde gelen kentlerinden biri yapmak için yola çıktık. Bunu gerçekleştirmenin gururunu birlikte yaşıyoruz. Değerli arkadaşlar, Kadir abi sizlerin desteğiyle bunu başardı."

Haber Ara