Dolar

32,2102

Euro

35,0180

Altın

2.508,96

Bist

10.643,58

İtalya Başbakanı Renzi:

İtalya Başbakanı Renzi:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-27 19:48:34

İtalya Başbakanı Renzi:
" İtalya Başbakanı Matteo Renzi, ülke olarak Avrupa'nın duvarlar örmesini değil köprüler kurmasını tasvip ettiklerini söyledi.

Başbakan Renzi, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile bugün Milano EXPO'da katıldığı İtalya-Kazakistan İş Forumu'nda, son günlerdeki terör olayları ve göçmen gündemine yönelik mesajlar verdi.

Tunus, Fransa ve Kuveyt'teki terör saldırılarına atıfla terörizme karşı barış için jeopolitik bir çaba gerektiğini ifade eden Renzi, "İş yapmak, ticaret önemli, daha fazlasını da yapmak istiyoruz. Bugün burada ilk olarak konuştuğumuz ve hemfikir olduğumu konu, terörizmle mücadele ve evrensel barış" dedi.

Avrupa'nın ve özellikle İtalya'nın başını ağrıtan kaçak göçmen gelişlerine ilişkin Renzi, Macaristan'ın Sırbistan sınırına, bu gelişleri önlemek için geliştirdiği duvar örme projesine atıf yaparak, "Duvarlar değil, köprüler inşa eden Avrupa bizim hoşumuza gider" ifadesini kullandı.

Renzi, yıl sonuna kadar Kazakistan'a resmi bir ziyaret yapacağını da duyurdu.

Konuk Devlet Başkanı Nazarbayev de İtalya'nın Kazakistan'ın bir numaralı ticaret ortağı olduğunu söyleyerek, ülkelerindeki İtalyan yatırımlarının değerinin 6 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Kazak lider, ekonomik bakımdan alışverişe elverişli ortam yaratmak için her türlü çalışmayı yapacaklarını, bununla birlikte yatırım yapılacak ülkeler arasında vergileri en düşük olan ülkelerden olduklarını belirtti.

-Renzi'den asansör esprisi

Bu arada, fuar alanını gezen Renzi ile Nazarbayev, asansörde kaldı. Kısa süreli paniğin ardından liderler, teknik servis ve itfaiyenin müdahalesiyle asansörden çıkarıldı.

İtalya Başbakanı Renzi, Nazarbayev ile asansörde mahsur kalmalarına ilişkin, "Kazakistan ile yakın ilişkilerimiz var" diyerek espri yaptı.

Haber Ara