Dolar

32,2675

Euro

34,9524

Altın

2.448,70

Bist

10.173,42

Isvicre Iran'a yaptirimlarinin bir kismini kaldirdi

Isvicre Iran'a yaptirimlarinin bir kismini kaldirdi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-17 22:10:19

Isvicre Iran'a yaptirimlarinin bir kismini kaldirdi
İsviçre, İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımların bir kısmını kaldırdığını duyurdu.

İsviçre Federal Hükümetinin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer anlaşmanın uygulanmasına başlanması için gerekli adımları atmasının memnuniyet verici olduğu ifade edildi.

ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) ardından İsviçre'nin de İran'a yönelik yaptırımlarının bir kısmını kaldırdığı belirtilen açıklamada, silah ve nükleer ürünlerin ticaretinin ise lisansa tabi tutulacağı kaydedildi.

Açıklamada, bazı birey ve firmalara yönelik ekonomik ve seyahat ambargolarının devam edeceği bildirildi.

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya (P5+1) arasında 14 Temmuz 2015'te Viyana'da varılan anlaşma, İran'ın nükleer faaliyetlerini Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) denetçilerine açmasını, buna karşılık denetçilerin onayından sonra İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu.

UAEA, dün, İran'ın nükleer anlaşmaya uygun şekilde önlemleri yerine getirdiğini onaylamıştı. Ardından Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran'a uygulanan ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırıldığını duyurmuştu.

Haber Ara