Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İşten çıkarılan belediye şoförlerinden suç duyurusu

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZULAŞ'ın bugün iş akdine son verdiği 20 şoför, şirket yetkilileri ve Belediye-İş Sendikasının temsilcileri hakkında 'Görevi kötüye kullanmak ile iş ve çalışma hürriyetinin ihlali' suçlamasıyla şikayetçi oldu

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-14 18:24:57

İşten çıkarılan belediye şoförlerinden suç duyurusu
İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Ulaşım Hizmetleri AŞ (İZULAŞ) tarafından işten çıkarılan 20 şoför, şirket yöneticileri ve Belediye-İş Sendikası temsilcileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Avukatları Volkan Çakır ve Emre Sümer ile İzmir Adliyesi'ne gelen şoförler, İZULAŞ yetkilileri ve Belediye İş Sendikası İzmir 1 Nolu Şubesi yönetim kurulu üyeleri hakkında "Görevi kötüye kullanmak, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali" iddiasıyla hazırladıkları dilekçeyi savcılığa sundu.

Dilekçede, İZULAŞ ile sendika arasında 1 Mart 2016 ile 28 Ocak 2018 tarihlerini kapsayan toplu iş sözleşmesi olmasına rağmen, şüphelilerin bir araya gelip 30 Mayıs 2017'den geçerli olacak bir ek protokolün imzalandığı belirtilerek, "1 Ocak 2011 ile 1 Mart 2017 tarihleri arasındaki çalışmaları ile ilgili eksik ikramiye ödenmesine dayalı dava açmış olanlar işbu madde değişikliğinden ancak davalardan feragat etmeleri şartıyla yararlandırılırlar." şeklinde madde eklendiği kaydedildi.

Kanun gereği, davayı kazanan her şoförün İZULAŞ'tan yaklaşık 40 bin lira alması gerekirken ek protokolle bunun ellerinden alındığına vurgu yapılan dilekçede, şüphelilerin yetkisi olmamasına rağmen sendika yöneticiliği görevlerini kötüye kullanarak işçi aleyhine sözleşme imzaladıkları iddia edildi.

"Şüpheliler, hukuka aykırı sözleşme yaparak işçinin eksik ücret almasının önünü açmışlar ve bu haliyle iş ile çalışma hürriyetini ihlal ederek suç işlemişlerdir." ifadesinin yer aldığı dilekçede, mağdurların şu beyanlarına yer verildi:

"Şüpheliler, davalarını geri çekmeyenleri 14 Haziran 2017'de 'verimsizlik' bahanesiyle işten çıkartmıştır. Böylece hem çalışma hürriyetimizi engelledikleri gibi zorla, hak arama hürriyetimizi engelleyip davasını geri çekmeyen işçilere bizim üzerimizden gözdağı verilmek istenmiştir. Hatta işveren, 'Davalarınızı geri çekmezseniz onarlı gruplar halinde iş akitleriniz feshedilecek' diye işçi üzerinde baskı kurmaya devam etmektedir."

Avukat Çakır ise ek protokolün iptali için ayrıca İzmir 11. İş Mahkemesine dava açtıklarını belirtti.


Haber Ara