Dolar

32,2801

Euro

34,7425

Altın

2.400,47

Bist

10.336,50

'İstanbul'un Gizlisi Saklısı'

'İstanbul'un Gizlisi Saklısı'

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-02 22:17:08

'İstanbul'un Gizlisi Saklısı'
Alışılmışın dışındaki İstanbul'u anlatan "İstanbul'un Gizlisi Saklısı" kitabı çerçevesinde Emre Öktem ve Thomas Jonglez kitap severlerle bir araya geldi.

Fransız Kültür Merkezi'nde gerçekleşen söyleşide, İstanbul'un alışılmadık ve esrarengiz yönlerini aktaran ve Fransızca yayımlanan "İstanbul'un Gizlisi Saklısı" kitabını anlatan yazar ve akademisyen Emre Öktem, "Farklı bir kitap hazırlamak için çok farklı konuları ele almamız gerekiyordu. Arşivleri kullandık. Rehber kitaplarında olmayan konuları ele almaya çalıştık. En enteresan konularından biri de Davut Yıldızı'nın ortasında İsa heykelinin olduğu sembolleri buluşumuzdu. Davut Yıldızı daha çok öyle bilinse de sadece Musevi dinine ait bir sembol değil. Müslüman ve Hristiyanlar da kullanıyor." diye konuştu.

Öktem, "Araştırmalarımız sonucu Edirnekapı Mezarlığı'nda 19'uncu yüzyıl sonlarına ait bir Bizans Azizi'ne ait ikon bulduk. Kitapta su altı fotoğrafları kullandık. Bütün bu araştırmalarımızda arkeoloji desteği de aldık. Esnaf lokantalarından müzelere ve ibadethanelere kadar bilinmeyenleri kitaba aldık. Gizemli şeylerin peşine düştük ve hikayelerini yazdık." dedi.

İstanbul'a gelen turistlerin belli başlı yerler dışında bir gezi yapmasını ve şehri tam anlamıyla tanımasını sağlamak için kitap çalışmasını gerçekleştirdiklerini ifade eden yayıncı ve yazar Thomas Jonglez ise şunları söyledi:

"İstediğimiz şeyi yaptığımızı düşünüyorum. Keşfedilmeyi bekleyen eserlerin peşine düşük. Avrupa'da olan eserlerle benzerlik taşıyan eserleri karşılaştırma fırsatı bulduk. İzleri takip ederek önemli sürprizlerle karşılaştık. İstanbul'un öteki yüzünü keşfetmeyi arzu edenler için önemli bir eser olduğunu düşünüyorum."

Kitabın fotoğraflarını çeken fotoğraf sanatçısı Mesut Tufan ise İstanbul'da adeta bir keşif yaptıklarını, şehir içerisinde başka kültürlere ait şeylerin hikayelerini insanlardan dinleyerek fotoğrafladıklarını ifade etti.

Haber Ara