Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarına tepkiler

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarına tepkiler

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-18 18:52:53

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarına tepkiler
İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları Mısır'ın çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi'nin çağrısı üzerine İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını protesto etmek isteyen yüzlerce kişi, başkent Kahire'nin yanı sıra Giza, İskenderiye, Minya, Menufiye, Bahire, Şarkıyye ve Beni Suveyf kentlerinde gösteriler düzenledi.

Kahire'deki gösteriler sırasında İsrail Büyükelçiliği ve El-Ezher Üniversitesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı, göstericilerin buralara yaklaştırılmadığı görüldü.

Giza'da, İsrail'in Kahire Büyükelçiliğinin kapatılmasını isteyen öfkeli göstericiler İsrail bayrağı yaktı. Ülkenin kuzeyindeki İskenderiye kentinde yaklaşık on ayrı noktada yürüyüş düzenlendi. Rabia işareti yapan ve darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi resimleri taşıyan göstericiler sık sık İsrail aleyhine slogan attı.

Garbiyye'deki gösteriler sırasında güvenlik güçleri 8 göstericiyi gözaltına aldı. Garbiyye Emniyet Müdürü Nebil Abdulfettah, yaptığı açıklamada, söz konusu 8 kişinin "izinsiz gösteri düzenlemek, halkı isyana ve şiddete teşvik etmek, asker ve polisi kışkırtıcı tavırlarda bulunmak" gibi gerekçelerle gözaltına alındığını söyledi.

Mısır'ın kuzey doğusundaki Suveyş'te ise emniyet güçleri camilerin çevresinde aldıkları yoğun güvenlik önlemi ile gösteri düzenlenmesine izin vermedi.

- Şükri, İngiliz mevkidaşını aradı

Öte yandan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İsrail'in gerçekleştirdiği bu saldırıların derhal durması için İngiltere ve uluslararası toplumdan müdahil olmasını isteyen Şükri, Filistin'deki kutsal mekanların korunması, uluslararası kanunlara ve anlaşmalara saygılı olunmasının önemini vurguladı.

- Ezher'den Arap Birliği ve İİT'ye "toplantı" çağrısı

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları nedeniyle Ezher'den yapılan açıklamada ise İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği'ne acil toplantı çağrısı yapıldı.

Haber Ara