Dolar

32,2002

Euro

35,0171

Altın

2.519,22

Bist

10.739,57

İş adamlarından 'vizeleri kaldırın' çağrısı

İş adamlarından 'vizeleri kaldırın' çağrısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-22 17:24:53

İş adamlarından 'vizeleri kaldırın' çağrısı
Bosna Hersek ve Kosovalı 60 iş adamı, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin arttırılması için iki ülke arasında karşılıklı olarak vizelerin kaldırılmasını istedi.

Saraybosna'da bir araya gelen iş adamlarının Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'ndeki toplantısında Bosna Hersek ile Kosova arasında ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi için gerekenler konusunda görüş alış verişinde bulundu.

İş adamları buluşmasının organize eden Bosna Hersek Federasyonu Ticaret Odası Başkanı Mirsad Jasarspahic, yapılan araştırmaların iki ülke arasındaki vize uygulamasının kaldırılması halinde ticaretin de bundan olumlu etkileneceğini gösterdiğini belirterek, vize uygulamasından dolayı Bosna Hersek'in ekonomik anlamda kayıplar yaşadığını kaydetti.

Vize uygulamasından dolayı, Bosna Hersekli iş adamlarının her gün ortalama 2 milyon avro kaybettiğini söyleyen Jasarspahic, daha önce Bosnalı ortaklarıyla çalışan Kosovalı iş adamlarının da vize uygulaması nedeniyle ortaklıktan vazgeçtiklerini ifade etti.

Jasarspahic, diğer Balkan ülkelerinin Kosova'ya ihracatı artarken, Bosna Hersek'in ihracatının ise vize uygulaması nedeniyle düştüğüne işaret ederek, vize uygulamasına bir çözüm bulunması için hükümet yetkililerine talepte bulunduklarını söyledi.

Kosovalı iş adamlarından Ami Krasnici de iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi için vize uygulamasının kaldırılmasında noktasında mutabık olduklarını belirterek, ABD'nin dahi Kosova vatandaşlarına Bosna Hersek'ten daha kolay vize verdiğini savundu.

Bosna Hersek'ten en fazla süt ihraç ettiklerini söyleyen Krasnici, daha önce tek bir pazar olan bölgenin bu şekilde bölünmesine anlam veremediklerini sözlerine ekledi.

İki gün sürecek toplantıların ardından, iki ülke iş adamları vize uygulamasının kaldırılması konusunda Bosna Hersek Hükümeti'ne ortak bir dilekçe takdim edecek.

Kosova, 2014 yılı ocak ayında, bağımsızlığını tanımayan ülkelerin vatandaşlarına vize uygulanma kararı almıştı. Bosna Hersek, Sırbistan'dan ayrılarak 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı devlet olarak tanımıyor.

Haber Ara