Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İran ve Türkiye'de Çağdaş Felsefe Paneli

İran ve Türkiye'de Çağdaş Felsefe Paneli

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-27 16:23:20

İran ve Türkiye'de Çağdaş Felsefe Paneli
Türkiye Felsefe Derneği Başkanı Prof.Dr. Ahmet İnam, "Kendi içerisine kapalı bir sistem felsefe ve hikmetle bağdaşmaz" dedi.

Başkent Tahran'da Yunus Emre Kültür Merkezi ve İran Hikmet ve Felsefe Kurumu tarafından "İran ve Türkiye'de Çağdaş Felsefe Paneli" düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasında İnam, hikmet ve felsefeden istifade etmenin şartlarının "Açıklık, samimiyet, ruhsal özgürlük ve edep" olduğunu söyledi.

- Açıklık

İnam, "Açık olunursa, farklı fikirler alınabilir. Kapı ve pencerenin açıklığı gibi. Kendi içerisine kapalı bir sistem felsefe ve hikmetle bağdaşmaz. Açıklık karşılıklı diyalog gerektirir" diye konuştu.

Düşünsel açıklığın gerçekte varlığın kendisini açması olduğunu belirten İnam, "Varlık kendisini açık insanlara açar. Hakikat, varlığın örtülerini kaldırmaktır. Varlığın önünde nasıl durursanız, o da size öyle tavır alır. Açıklık dünyamızın geleceği için önemlidir" şeklinde konuştu.

- Samimiyet

Başkalarına karşı açık olmak ve dinlemenin insanı ikinci aşama olan samimiyete götüreceğini belirten İnam, "Hakikat araştırmasında açıklık bizi samimiyete götürür. Nasılsak öyle görünmeliyiz. Felsefe ve hikmet, stratejik ve taktik tavırlarla sürdürülebilecek bir şey değildir. Açıklık ve samimiyetin, hikmet, felsefe ve bu dünyanın geleceği için önemli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

- Hür düşünceye sahip olmak

Hakikate dokunabilmek için bir başka özellik olarak "hür düşünce"ye sahip olmaya dikkati çeken İnam, "Üçüncü unsur, ruhi yönden istiklale, otonomi, hür bir kafa ve düşünceye sahip olmaktır. Eğer düşünce ve ruhumuz hür olmazsa, kendi gözümüzle görmez, kendi kulağımızla işitemeyiz" dedi.

İnam, dördüncü özellik olarak "aşk"ı zikretti. Hakikatın aşkla doğrudan ilişkisi olduğunu belirten İnam şunları söyledi:

"Düşünmek aşktır. Batı ile bizim, felsefe konusundaki en farklı tarafımız sahip olduğumuz aşktır. Bütün mesele bu coğrafyada hakikat aşkıyla yanan ateşi söndürmemek, güçlendirmektir. Bu ateşin zemini ve imkanı vardır. Bu imkan bizim kültür ve tarihimizdir. Biz bu topraklardan Yunan-i felsefeye büyük katkılar sağlayabiliriz. Açık olmak, aşkla hakikat yolculuğu yapmak, bize böyle bir imkanı verecektir."

Beşinci özellik olarak "edep" konusu üzerinde duran Türkiye Felsefe Derneği Başkanı ​Prof. Dr. İnam, "Edep, bizim hakikatin kaynağına yaklaşmamızı temin edecek geçmişimizdir" dedi.

Bir gün sürecek programda İran Felsefe ve Hikmet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Abdulhüseyin Hosropanah, Tahran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şamil Öçal, Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Doç. Dr. Ali Utku, Prof. Dr. İbrahim Dinani, Prof. Dr. Ziya Muvahhid ve Prof. Dr. Ali Asgar Muslih tebliğlerini sunacaklar.

Haber Ara