Dolar

32,2657

Euro

34,7117

Altın

2.401,29

Bist

10.336,50

Iran'daki secim sureci

Iran'daki secim sureci

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-28 23:06:29

Iran'daki secim sureci
İran'da Mücahid Din Adamları Cemiyeti Başkanı Ayetullah Muhammed Ali Muvahhidi Kermani, Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin birçok reformcu adaya seçimlere katılma izni vermemesini, "Muhafazakarlar, Uzmanlar Meclisi ve Parlamentoya nüfuza izin vermeyecek" şeklinde değerlendirdi.

İran'ın yarı resmi Tasnim Haber Ajansı'na göre, başkent Tahran'daki Şehid Şirudi Spor Salonu'nda düzenlenen 2'nci Muhafazakarlar Toplantısı'nda konuşan Ayetullah Kermani, adayların yeterliliğini denetleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin ülkede tartışmalara neden olan kararlarına değindi.

Ülkenin önde gelen din adamlarından Kermani, ABD'nin ülkeye nüfuz etme peşinde olduğunu savunarak, "Siyasi, ekonomik ve özellikle ülkenin karar alıcı merkezlerine nüfuz etmek istiyorlar. Rehber (Ayetullah Ali Hamaney), birçok kez bu konuya dikkati çekti. "Muhafazakarlar, Uzmanlar Meclisi ve Parlamentoya nüfuza izin vermeyecek" dedi.

İran'da 26 Şubat'ta eş zamanlı düzenlenecek Uzmanlar Meclisi ve Parlamento Seçimleri'ne katılmak isteyen adayların yeterliliğini denetleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin, aralarında mevcut milletvekillerinin de bulunduğu çoğu reformcu kanattan birçok adaya seçimlere katılma izni vermemesi ülkede tartışmalara yol açmıştı.

Ülkenin en üst otoritesi dini lider Ayetullah Ali Hamaney, parlamento seçimlerinde aday olmak isteyen birçok reformcunun adaylığına onay vermeyen Anayasayı Koruyucular Konseyi'ne destek verirken, Cumhurbaşkanı Ruhani ise kararları eleştirmişti.

Haber Ara