Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Iran'daki genel secimler

Iran'daki genel secimler

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-20 17:31:52

Iran'daki genel secimler
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, "Ben, rejimi kabul etmeyenler seçimlerde oy versin dedim. Bu kimseler meclise gönderilsin demedim" dedi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, başkent Tahran'da Seçim Kurulu üyeleri ve çalışanlarına hitap eden Hamaney, 26 Şubat'ta düzenlenecek genel seçimler hakkında konuştu.

Hamaney, "Ben, rejimi kabul etmeyenler seçimlerde oy versin dedim. Bu kimseler meclise gönderilsin demedim. Dünyanın hiçbir yerinde karar verici merkezler, rejimin esaslarını kabul etmeyenlere yol vermez" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, parlamento seçimlerine aday adayı olan çoğunluğunu reformistlerin oluşturduğu birçok kişiye Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından adaylık için onay verilmemesine yükselen itirazlara da değinen Hamaney, Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin yıpratılmaması gerektiğini söyledi.

Hamaney, "Kanunların belirlediği kurumlara ihanet edilmesin. Bu kurumlara, ihanet ettiklerini söyleyerek iftira atmayalım. Bu onların yanlış yapmayacağı anlamına gelmez ama aynı zamanda onları yıpratmak da olmaz" diye konuştu.

-Hamaney'den "aşırılık yanlılarına" destek

Ülkedeki bazı yöneticilerin ülkedeki "aşırılık yanlılarını" eleştirmelerine karşı çıkan Hamaney şunları söyledi:

"Bazıları, hizbullahi ve mümin gençleri kastetmek suretiyle 'aşırılar' kelimesini tekrar ederek kamuoyunu yönlendirmeye çalışıyor. Devrimci ve hizbullahi gençler aşırılıkla itham edilmemelidirler. Zira bu gençler, ne zaman sınırlarımızı ve ulusal kimliği koruma durumu söz konusu olsa meydanlarda yer alıyorlar. Suudi Arabistan elçiliğine saldırma gibi çok kötü ve yanlış bir olaya Hizbullahi gençler karıştırılmasın. Bu gençlerin gündeme dair konuları anlama ve kavrayışları birçok yaşça büyükten daha iyidir. Gönlü devrim ve İslamla dolu bu gençler, benim de hoşuma gitmeyen öncesinde İngiltere şimdi de Suudi Arabistan elçiliğine saldırılması konusunda yıpratılmamalıdırlar".

- Suudi Arabistan elçiliğine saldırı

Suudi Arabistan yönetimi, 2 ocak günü aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu. Nemr'in idamına, İran'ın en üst düzey din ve siyaset adamlarından peş peşe gelen tepkilerin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti. Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı. Bu olay üzerine İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Yargı Erki Başkanı Amuli Laricani'ye hitaben yazdığı mektubunda şu ifadelere yer vermişti:

"Bir grup aşırılık yanlısının hareketi, güvenliği İran devleti tarafından sağlanması gereken Tahran ve Meşhed kentlerindeki Suudi Arabistan temsilciliklerinde hasara yol açmıştır. Bu olay, her şeyden önce İran rejimine hakaret ve itibarına zarar verici bir girişimdir. Rejimin tüm yetkilileri, başına buyruk bu dik kafalılar ve işledikleri suçlara karşı gerekenin yapılması konusunda kesin kararlıdır."

Haber Ara