Dolar

32,2734

Euro

35,0993

Altın

2.475,89

Bist

10.422,75

İran'da nükleer anlaşmanın onaylanması

İran'da nükleer anlaşmanın onaylanması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-15 22:19:03

İran'da nükleer anlaşmanın onaylanması
İran Meclis Başkanı Ali Laricani, nükleer müzakerelerde varılan anlaşmayı, uygulamaya geçirilmesi için Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye sundu.

İran'ın resmi ajansı İRNA'nın haberine göre, Laricani, dün Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin onayının ardından bugün, nükleer müzakerelerde varılan anlaşmayı uygulamaya geçirilmesi için Cumhurbaşkanı Ruhani'ye sundu.

Öte yandan, basın mensuplarına açıklama yapan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, İran Meclisi ve Anayasa Koruyucular Konseyi'ne alınan karardan dolayı teşekkür etti.

Salihi, "Nükleer anlaşma salı günü itibariyle uygulamaya girecek. ABD ve Avrupa Birliği'nin ambargoları kaldırma süreci başlayacak. Elbette bu süreç bizim Arak Ağır Su Reaktörü, Natanz ve Fordo Nükleer Tesisleri'yle ilgili taahhütlerimizi yerine getirmemizle eş zamanlı olacaktır" dedi.

İran Meclisi'nde salı günü yapılan oylamada, nükleer anlaşmanın ayrıntıları 59 hayır oya karşı 161 evet oyuyla kabul edilmişti. Ardından dün, Anayasayı Koruyucular Konseyi anlaşmayı incelemiş ve oy çoğunluğuyla onaylamıştı.

- İran'ın yükümlülükleri

Anlaşmada İran'ın yükümlülükleri, nükleer faaliyetlerini sınırlandırması, santrifüj ve uranyum zenginleştirme oranını azaltması olarak özetlenebilir.

İran 15 yıl boyunca, uranyum zenginleştirme çalışmalarını sadece Natanz nükleer tesisiyle sınırlı tutacak ve en yüksek yüzde 3,67 oranında uranyum zenginleştirmesi yapabilecek. Fordo tesisindeki uranyum zenginleştirme çalışmaları durdurulacak.

Uranyum üretimi için kullanılan 19 bin santrifüj, 5060'a düşürülecek ve 10 yıl boyunca bu sayıda tutulacak.

Nükleer tesislerde yeni bir faaliyete geçilmeyecek ve yeni bir sistem kurulmayacak. Arıza yapan santrifüjlerin yerine yenileri değil aynı model santrifüjler takılacak. Yeni santrifüj kullanılmayacak. Su reaktörleri arasında bağlantı sağlanmayacak.

Haber Ara