Dolar

32,2501

Euro

34,8523

Altın

2.432,19

Bist

10.081,75

Irak'ta 'reform' gösterileri

Irak'ta 'reform' gösterileri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-30 22:38:41

Irak'ta 'reform' gösterileri
Irak'ın orta ve güney bölgelerinde bulunan 10 vilayette, Başbakan Haydar el-İbadi'nin yaklaşık üç ay önce başlattığı reform süreci yavaş ilerlediği gerekçesiyle binlerce kişinin katılımıyla gösteriler düzenlendi.

Akşam saatlerinde başkent Bağdat'ın ortasında yer alan Tahrir (Özgürlük) Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi, yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde reformlara hız verilmesini istediklerini dile getirdi.

AA muhabirine konuşan Abdullatif Yasir isimli gösterici, "İnsanlar, yolların kapalı olması nedeniyle meydana ulaşmakta zorlanıyor. Bizim buraya gelmemizi ve hükümetin reform ve yolsuzlukla mücadele konusunda izlediği politikayı protesto etmemizi engellemeye çalışıyorlar" dedi.

Başbakan İbadi'nin şu ana kadar gerçekleştirdiği reformların hala yüzeysel kaldığını ileri süren Yasir, zaman kazanılması açısından uygulama konusunda kasıtlı şekilde yavaş hareket edildiğini savundu.

Yasir, "Hala ismi yolsuzluğa karışmış pek çok üst düzey yetkili yargılanmış değil" diye konuştu.

Başkentin yanı sıra Basra, Necef, Divaniye, Musenna, Zi Kar, Vasit, Babil, Kerbela ve Meysan kentlerinde sokaklara çıkan binlerce Iraklı, reformların uygulanması, yolsuzluk yapanların yargılanması ve çalışanların maaş kesintilerine ilişkin hükümet kararların iptali talebiyle gösteriler düzenledi.

Irak'ın pek çok kenti, bir süredir sivillere yönelik hizmetlerin kötü oluşu, devlet kurumlarında mali ve idari yolsuzluğun yaygınlaşmasının protesto edildiği gösterilere sahne oluyor.

İbadi, 16 Ağustos'ta ülkede yolsuzlukla mücadele ve reformlar çerçevesinde bir dizi kararlar almıştı. Ülkede geçmiş ve halihazırdaki yolsuzluk dosyalarının derhal açılması talimatını vererek, uzman hakimlerden komite oluşturulmasını isteyen İbadi, başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen istisnai bütçenin de kaldırılmasına karar vermişti.

Haber Ara