Dolar

32,2192

Euro

34,7825

Altın

2.421,91

Bist

10.055,98

Irak'ta Peşmerge ile Türkmen milisler arasında çatışma

Irak'ta Peşmerge ile Türkmen milisler arasında çatışma

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-12 15:28:12

Irak'ta Peşmerge ile Türkmen milisler arasında çatışma
Kerkük Güney Bölgesi Peşmerge Komutanı Şeyh Cafer Mustafa, Selahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Peşmerge ile Şii Türkmen milislerden oluşan Haşdi Şabi birliği arasındaki çatışmaya ilişkin, "Haşdi Şabi'nin bu hareketleri kabul edilemez. Eğer aynı tavırları sürdürmeye devam ederlerse sert karşılık görürler" dedi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi ve Eski Peşmerge Bakanı da olan Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada Haşdi Şabi güçlerine ait bir konvoyun Peşmerge kontrol noktasından geçerken "Uygunsuz hareketlerde" bulunması nedeniyle çatışma çıktığını belirterek, bunun tekrarlanmaması gerektiğini ifade etti.

Mustafa, Haşdi Şabi'nin Peşmerge güçlerine karşı "sorumsuzca" davrandığını ileri sürerek, "Haşdi Şabi, Kürdistan güçlerine karşı muamelesi ulusal ahlaka sığmaz. Bunların Peşmergeye bakışı DAEŞ gibidir" dedi.

Haşdi Şabi milislerinin bölgedeki Sünnilere yönelik "Büyük zulümler işlediğine" dikkati çeken Mustafa, "Sünni olduğunu bildikleri kişileri yakıyorlar. Adı Ömer olanları öldürdüklerini biliyoruz. Haşdi Şabi, bölgede tehdit unsurudur. Çünkü Sünni Kürtlerin ve Arapların oralarda yaşamasını istemiyorlar. Bunun için de her türlü yola başvuruyorlar" ifadelerini kullandı.

Mustafa, Haşdi Şabi'nin Kürtlere ve Araplara yönelik "düşmanca tutumundan vazgeçmesi" çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:

"Kimse bunların ne olduğunu ve kime hizmet ettiğini anlayamıyor. 20 çeşit silahlı grupları var. Kuruluş amaçları da yalnızca talan, yağma, korkutma öldürme ve zulümdür. Şimdi de Irak Ordusu'nun yerini almışlar. Ana karargahı da durumdan haberdar ettik. Onlar da bizzat gelip duruma el koyacaklarını ve bu tür olayların bir daha tekrarlanmayacağı sözünü verdiler."

Salahaddin vilayetinin kuzeydoğusundaki Tuzhurmatu ilçesinin güvenliği koordineli olarak Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge ile Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi güçleri tarafından sağlanıyor.

Haber Ara