Dolar

32,3579

Euro

34,7335

Altın

2.408,72

Bist

10.045,74

Ingiltere'nin AB'deki gelecegi

Ingiltere'nin AB'deki gelecegi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-17 22:19:08

Ingiltere'nin AB'deki gelecegi
Fransa Başbakanı Manuel Valls, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkmasının Avrupa için şok olacağını, ancak bunun "AB ülkelerinin İngiltere'nin her dediğini kabul edecekleri" anlamına gelmediğini bildirdi.

Valls, Brüksel'de düzenlenecek AB zirvesi öncesi Fransa Meclisi Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, İngiltere'nin AB üyeliğinde kalma koşulları ile ilgili ilginç açıklamalarda bulundu.

"İngiltere'nin AB'den çıkması Avrupa için şok olur, ancak üye ülkeler de sadece onlara uygun kurallar belirleyemez" diyen Başbakan Valls, İngiltere ile AB'nin Brüksel zirvesinde bir çözüm yolu bulmasını umut ettiğini belirterek, İngiltere'nin AB'den çıkmasının, dünyanın halihazırda krizde olan Avrupa'ya bakışı açısından da sıkıntı yaracağını ifade etti.

Ülkesinin AB içindeki serbest dolaşım ve avro bölgesi ile AB'nin diğer üyeleri arasındaki ilişkiler konusunda özellikle dikkatli olduğunu kaydeden Manuel Valls, "Avrupa, üye ülkeler için de bir dayanışma bölgesi olmalı. Her üye kendine uygun kuralları kafasına göre seçemez, Avrupa'yı bir bütün olarak uyumdan geçirebiliriz, yoksa herkesin kendi özel çıkarına uygun olarak Avrupa'yı şekillendiremeyiz" diye konuştu.

Brüksel'de bugün başlayacak AB Liderler Zirvesi'nde, İngiltere'yi AB'de tutabilmek için sunulan teklifle ilgili bir anlaşmaya varılmaya çalışılacak.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, "AB üyesi ülkelerden İngiltere'ye gelen göçmenlerin devlet yardımları alabilmesi için ülkede en az 4 yıl yaşamasını" öngören şartı "ayrımcı" bulunuyor.

Cameron, 4 yıl şartının yanı sıra AB'den İngiltere gibi avro bölgesi dışında kalan ülkelerin çıkarlarına saygılı olunması, milli parlamentolara daha fazla rol verilmesi ile AB'nin yetki ve sorumluluğunu artıracak adımlardan kaçınılmasını talep ediyor.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, böyle bir uygulamanın ancak diğer ülkelerin onayıyla yürürlüğe girmesini öngören bir teklif sunmuştu. Zirvede, teklifle ilgili bir karara varılması hedefleniyor.

İngiltere'nin AB'deki geleceği 2017 sonuna kadar referanduma sunulacak. Başbakan Cameron, bu zirvede bir anlaşmaya varabilirse referandumda AB'de kalınması için kampanya yürüteceğini söylüyor.

Haber Ara