Dolar

32,1716

Euro

35,1208

Altın

2.473,39

Bist

10.158,63

IKBY'deki bağımsızlık referandumu tartışmaları

Irak Başbakanı İbadi, başkent Bağdat'a gelen IKBY Yüksek Referandum Heyetine, 'referandumun öncelikleri arasında yer almadığını' söyledi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-15 13:19:21

IKBY'deki bağımsızlık referandumu tartışmaları
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, kendisiyle görüşmeye gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Yüksek Referandum Heyetine "referandumun öncelikleri arasında" yer almadığını iletti.

IKBY Yüksek Referandum Heyeti, referandum meselesini görüşmek için Erbil'den başkent Bağdat'ta giderek İbadi ile bir araya geldi.

Başbakan ile yaptıkları görüşmeden sonra açıklamalarda bulunan heyet üyelerinden Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi Sadi Ahmed Pire, genel olarak İbadi ile görüşmelerinin olumlu geçtiğini ve referandumu konuştuklarını ifade etti.

Kürtlerin taleplerini ve referandumdan beklentilerini masaya yatırdıklarını söyleyen Pire, buna karşılık İbadi'nin ise referandumun "Bağdat'ın önceliği arasında yer almadığını" söylediğini belirtti.

Pire, İbadi'nin görüşmenin diğer bir bölümünde ise kendilerine, "Kürtlerin devlet gibi hareket edip, serbest bir ekonomiye sahip olduğunu ve bağımsız petrol ihraç ettiğini, Irak bayrağı taşımayan Peşmerge güçlerine sahip olduğunu" hatırlattığını kaydetti.

İbadi'nin söylediklerine yanıt olarak ise Pire, heyetin, "Kürtlerin geleceklerinden endişe duyduğunu ve garanti istediklerini" söylediğini aktardı.

Erbil'den dün Bağdat'a giden Yüksek Referandum Heyetinde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ile bazı azınlık temsilcileri yer alırken, muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi ve İslami Toplum Partisi (Komel) heyete katılmayı reddetmişti.

Haber Ara