Dolar

32,1951

Euro

34,9862

Altın

2.513,58

Bist

10.878,95

İİT Liderlik ve Girişimcilik Programı Sertifika Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4)- 'Somali'ye büyükelçilik yapamayacak kadar ürkek, korkak olanlar bu dünyayı sömürüyorlar. Konteynerler içerisinde büyükelçilik açanlar, hep bunları tanıdık. Adaletsizliğin, sömürülmenin, küresel çıkar hesaplarına kurban edilmenin acısını en iyi onlar biliyor. Terörün, açlığın ve yoksulluğun yükünü en çok onlar taşıyor. Kimse bizden bu adaletsizliğe sessiz ve tepkisiz k

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-10 18:01:22

İİT Liderlik ve Girişimcilik Programı Sertifika Töreni
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Somali'ye büyükelçilik yapamayacak kadar ürkek, korkak olanlar, bu dünyayı sömürüyorlar. Konteynerler içerisinde büyükelçilik açanlar, hep bunları tanıdık. Adaletsizliğin, sömürülmenin, küresel çıkar hesaplarına kurban edilmenin acısını en iyi onlar biliyor. Terörün, açlığın ve yoksulluğun yükünü en çok onlar taşıyor. Kimse bizden bu adaletsizliğe sessiz ve tepkisiz kalmamızı bekleyemez." diye konuştu.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde İİT Kadın Danışma Konseyi Genç Kadınlar Liderlik ve Girişimcilik Programı Sertifika Töreni'ne katıldı.

Salonda 50 ülkeden katılımcılar olduğunu belirten Erdoğan, "Bugün aramızda Arakanlı, Pakistanlı, Afganistanlı hanımefendiler var. Şu anda bu salonda, Afrikalı, Asyalı, Ortadoğulu kardeşlerim bulunuyor. Aramızda dünyanın uzun yıllar kaderine terk ettiği Somali'den misafirlerimiz var." dedi.

Somali'nin sömürüldüğünü dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Somali'ye büyükelçilik yapamayacak kadar ürkek, korkak olanlar, bu dünyayı sömürüyorlar. Konteynerler içerisinde büyükelçilik açanlar, hep bunları tanıdık. Adaletsizliğin, sömürülmenin, küresel çıkar hesaplarına kurban edilmenin acısını en iyi onlar biliyor. Terörün, açlığın ve yoksulluğun yükünü en çok onlar taşıyor. Kimse bizden bu adaletsizliğe sessiz ve tepkisiz kalmamızı bekleyemez. Çünkü bizim inancımızda zulme rıza zulümdür. Siz genç kardeşlerimin bu şuurla hareket edeceğine, küresel barış ve adalet için yürütülen bu kutlu mücadeleye destek olacağına inanıyorum."

- "Kimi aldatıyorsunuz? Barış diyenler katil"

Dünyanın baş döndürücü bir şekilde değiştiğini ifade eden Erdoğan, her değişimin sancılı ve meşakkatli olduğunu, bu değişim sürecinin krizlere, gerilimlere ve hatta sıcak çatışmalara sahne olduğunu söyledi.

Türkiye'nin jeostratejik konumu itibarıyla bu zorlu değişim sürecinin merkezinde bulunduğunu ifade eden Erdoğan şöyle devam etti:

"Komşuda ateş yanarken, 'Dumanı bana gelmesin' demek, tam bir hayaldir, mümkün mü, muhakkak gelecek. Türkiye'nin etrafı ateş çemberine dönmüşken binlerce yıllık kardeşlik bağları bulunan ülkeler sıkıntı yaşarken, bizim rahat olmamız beklenemez. Pasifik'teki dünyanın kalanıyla irtibatı olmayan birkaç tropikal ada dışında krizin olmadığı, sorunun yaşanmadığı ülke neredeyse kalmadı. Aslına bakılırsa Habil ve Kabil'den beri insanın olduğu her yerde çatışma da kriz de gerilim de hep var olmuştur. İşte Kabil katil olmuş, Habil maktul... O günden bugüne bitti mi, bitmedi. Bitecek mi, hayır bitmeyecek. Kimse kimseyi aldatmasın. Son insan kalıncaya dek bu devam edecek. Bazıları söylüyor, 'barış' filan... Kimi aldatıyorsunuz? Barış diyenler katil. Bunları görüyoruz ve acımasızlar. Öyle diye diye öldürüyorlar. Bunları yaşıyoruz. Hem onu diyorlar hem silahı satıyorlar. Oradan da sömürüyorlar. Madem krizden kaçamıyoruz, öyleyse bunları çözecek ve daha önemlisi fırsata çevirebilecek adımları atmamız gerekiyor."

Bir ülkenin diplomatik ve siyasi gücünün, bu süreci yönetebilme kabiliyetiyle orantılı olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgesindeki tüm sıkıntılarda demokrasinin, özgürlüklerin, adaletin ve hakkın yanında yer aldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 milyonu aşkın mazluma kapıları açarak, tüm kurumları seferber etmek suretiyle insanlık ve kardeşlik vazifesinin yerine getirildiğini belirterek, "Bir kısmını da şimdi vatandaş yapmaya başladık. Vatandaş yapıyoruz, niye? İstiyoruz ki artık vatandaşlıkla da geleceğini rahat görebilsin. Türkiye, geçtiğimiz yıl yaptığı 6 milyar dolarlık insani kalkınma yardımıyla milli gelirine orandaki o tırmanışını daha da devam ettirecek." dedi.

- "Bunlarda takiye de var, her numara var"

Sadece Irak ve Suriye'den gelenlere yapılan yatırımın 30 milyar dolar olduğunu bildiren Erdoğan, Avrupa Birliği'nin vadettiği miktarın 3 artı 3 olmak üzere toplam 6 milyar avro olduğunu ancak şu ana kadar 800 milyon avro verildiğini hatırlattı.

"Bunlar dürüst değil" diyen Erdoğan şunları kaydetti:

"Bunlar da takiye de var, her numara var. Gelişmiş ülkeler, yüksek duvarlar arkasında sıkı güvenlik politikalarıyla huzur ararken, ülkemiz kökenine, inancına, diline, meşrebine bakmadan milyonlarca insanı bağrına basarak dünyaya örnek oldu. Bu dünyada her şey fanidir, yani geçicidir. Baki kalan hoş bir sedadır. Kalıcı olan tek şey geride bıraktığımız eserlerdir. Çünkü her insan eserleriyle anılır. Biz de hayırla yad edilecek eserler bırakmak için çalışıyoruz. Bu anlayışla bayrak yarışı gördüğümüz bu görevleri, sizin gibi gençlere bırakacağımız güne kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Sizlerin de değişimden korkmadan yolunuza devam edeceğinize inanıyorum."

- "Nikahlanın, evlenin, çoğalın"

Allah'ın "Nikahlanın, evlenin, çoğalın" emrini hatırlatan Erdoğan, Müslüman'ın çoğalmasının şart olduğunu ve bundan asla geri adım atılmaması gerektiğini dile getirdi. Bu konuda Müslüman kadınların hassasiyetini önemsediğini ifade eden Erdoğan, Türkiye'deki terör örgütünün bu konuda çok hassas olduğunun, en az beş, on, on beş çocukları bulunduğunun altını çizdi.

Allah'ın emri ve Peygamber'in sünnetinin yerine geleceğine olan inancını ifade eden Erdoğan, "Geleceğin liderleri, iş kadınları, akademisyenleri, siyasetçileri olarak gördüğüm sizlere, eğitim ve iş hayatınızda Allah'tan başarılar, muvaffakiyetler diliyorum." şeklinde konuştu.

- Notlar

Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan, kızı Esra Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da katıldı.

Erdoğan'ın konuşması sonrasında, programdaki katılımcılara sertifikaları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Bakan Kaya tarafından takdim edildi.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.

(Bitti)

Haber Ara