Dolar

32,2612

Euro

34,8264

Altın

2.423,79

Bist

10.081,19

İİT 5. Sağlık Bakanları Konferansı

İİT 5. Sağlık Bakanları Konferansı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-19 22:11:26

İİT 5. Sağlık Bakanları Konferansı
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "5. Sağlık Bakanlığı Konferansı'nda alınan kararların İslam dünyasının birleşmesine, bütünleşmesine vesile olmasının insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyorum" dedi.

Müezzinoğlu, Çırağan Sarayı'ndaki İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 5.Sağlık Bakanları Konferansı'nın kapanışında yaptığı konuşmada, konferansa 43 ülkeden 200'ü aşkın katılımcının katıldığını belirtti.

Konferansa emeği geçen herkese teşekkürlerini sunan Müezzinoğlu, 2 yıl önce Endonezya'dan alınan konferans başkanlığının 2017'de Suudi Arabistan'a teslim edileceğini hatırlattı.

Dönem başkanlığı süresince ve sonrasında insanlığın sağlığına, refahına her türlü katkı yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Müezzinoğlu, "Yiyecek bulamadığı için açlıktan hayatını kaybeden bir çocuğun, aşısı yapılamadığı için ömrünün geri kalan kısmını bir başkasının desteğiyle sürdüren bir yavrunun, gerekli ve uygun şartlar oluşturulamadığı için doğum esnasında vefat eden bir annenin, zalimlerin bombaları altında hayatını kaybeden, sakat kalan mazlumların acısını yine bizler hissedecek, yine bizler paylaşarak azaltacağız" diye konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, 3 gün boyunca gerçekleştirilen toplantılarda, değerlendirilen raporların ve alınan kararların hayırlı olmasını temenni ederek, "5. Sağlık Bakanlığı Konferansı'nda alınan kararların İslam dünyasının birleşmesine, bütünleşmesine vesile olmasının insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyorum" ifadesini kullandı.

Gelecek yıl İslam Zirvesi'nin Türkiye'de yapılacağını aktaran Müezzinoğlu, konferansta, zirvedeki kanserle mücadelede farkındalık etkinliğinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayesinde düzenlenmesine karar verildiğini kaydetti.

- "Türkiye büyük bir görev üstlendi"

İİT Genel Sekreteri İyad Medeni ise konferansın İstanbul'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, verimli bir konferans geçirdiklerini söyledi.

Endonezya'nın dönem başkanlığında yapılan çalışmalardan dolayı Endonezyalılara da teşekkür eden Medeni, "Stratejik bir eylem planı ortaya koymayı başardılar. İİT'nin 5. Sağlık Bakanları Konferansı ve dönemi içerisinde çok iyi çalışmalar yaptılar. Sağlık bakanları arasına yeni diyaloglar kattığınız için her birinize özel olarak teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Yapılan toplantıların İİT'ye üye ülkelerin arasındaki iş birliğinin bir göstergesi olduğunu aktaran Medeni, "Bu tür toplantılar aslında kendi ülkelerimiz arasında bütüncüllüğü sağlamamız için bize büyük fırsatlar sunmaktadır. Bizler, farklı kapasite, olanak ve deneyimlere sahip ülkeleriz. Birbirimizi tamamlayacak olanaklara sahibiz" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada büyük değişim, dönüşüm ve krizlerin yaşandığını anımsatan Medeni, "Bazı ülkeler ciddi anlamda baskı altında. Bunun en bariz örneği Suriye. Türkiye gerçekten milyonlarca Suriyeli kardeşine kapılarını, gönüllerini açtı. Türkiye büyük bir görev üstlendi. İnsanların başka ülkelere sığınmaları gerçekten de trajik bir durum" şeklinde konuştu.

Konferansın "Daha Sağlıklı Ümmet İçin Köprüler Kurmak" sloganıyla gerçekleştirildiğini aktaran Medeni, sağlık sanayisi alanında da çalışmalar yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Endonezya Sağlık Bakanı Nila Farid Moeloek de Türkiye'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Verimli bir konferans geçirdiklerini belirten Moeloek, konferansta verilen kararların fiiliyata döküleceğini ifade ederek, "Lider ülke koordinatörleri olarak şubatta bir takip toplantısı tertip edeceğiz. Bunun yanında İİT'nin stratejik eylem programını da uygulamaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Haber Ara