Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

İdam kararlarının Mısır basınındaki yansımaları

İdam kararlarının Mısır basınındaki yansımaları

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 20:38:00

İdam kararlarının Mısır basınındaki yansımaları
Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) üyeleri hakkında verilen müebbet hapis cezası ve idam kararları, ülke basınında geniş yer aldı.

Mursi ve beraberinde yargılananlar hakkındaki kararları, "Hain Cumhurbaşkanı'na idam" başlığıyla veren yarı resmi "El-Ahbar" gazetesi, "Müftü onadı, savcı kararını verdi, uygulanması bekleniyor" ifadesini kullandı.

Duruşmada okunan kararlara geniş yer veren Eş-Şuruk gazetesi, sanıkların verdiği tepkileri ve psikolojik durumlarını ele aldı.

Müslüman Kardeşler'in karara vereceği muhtemel tepkilere yer veren El-Yevm gazetesi de Mursi'nin oğlu Usame'nin idam kararı sonrasında "Ayaklanma çağrısı" yaptığı açıklamayı verdi.

Mahkemenin vermiş olduğu kararı yorum yapmaksızın sayfalarına taşıyan El-Vefd gazetesi, söz konusu karar hakkında yapılan bazı açıklamalara yer verdi.

Al-Vatan gazetesi ise aralarında Mursi, Biltaci ve Şatır'ın olduğu bazı sanıkların profillerine yer vererek, gazetenin iki sayfasını uluslararası toplum, siyasiler ve İslami kuruluşlar tarafından verilen tepkilere ayırdı.

Mısır mahkemesi, "Hapishaneler baskını" davasında, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de aralarında bulunduğu, daha önce idam konusunda görüş için dosyaları müftülüğe gönderilen 100 kişiye idam cezası vermişti.

Mahkeme "Casusluk" davasında ise Mursi ve Bedii'nin de aralarında bulunduğu 17 kişi için müebbet hapis, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır ve 14 kişi için ise idama hükmetmişti.

Haber Ara