Dolar

32,2542

Euro

34,8017

Altın

2.425,26

Bist

10.083,18

İbadi'ye 'partinden istifa et' çağrısı

İbadi'ye 'partinden istifa et' çağrısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-20 18:17:17

İbadi'ye 'partinden istifa et' çağrısı
Irak Parlamentosu'ndaki Kürt Goran (Değişim) Grubu Başkanı Hoşyar Abdullah, Başbakan Haydar el-İbadi'nin mensubu olduğu İslami Dava Partisi'nden istifa etmesini ve taşıdığı İngiltere vatandaşlığından çıkmasını istedi.

Abdullah, parlamentodaki grubu adına yaptığı yazılı açıklamada, "İbadi'nin başlatmış olduğu ve halk ile dini mercinin (Sistani) de desteğini alan reformları biz de destekliyoruz. Geçmiş dönemlerde Başbakanlık görevini üstlenenler partisi içerisindeki merkezi otoritesi ve varlığını güçlendirirdi. İbadi'ye bunun tersini yaparak partisinden istifa etmesi, hiçbir partiye bağlı kalmaması ve halka bağlı olmasını öneriyoruz. Halk İbadi'ye güveniyor parti aidiyetine ne ihtiyacı var?" ifadesini kullandı.

-"İngiliz vatandaşlığından çıksın"

İbadi'nin "hassas konumu" gereği taşıdığı İngiliz vatandaşlığından çıkmasını da isteyen Abdullah, reformların devlet kurumları içerisinde olması gerektiğini belirterek, anayasaya bağlı kalması gerektiğine işaret etti. Abudllah, "İbadi, 'ihtiyaç lideri' veya 'Irak'ın kurtarıcısı' fikrine karşı mücadele etsin" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Irak eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Vataniyye Koalisyon lideri İyad Allavi de Başbakan İbadi'nin değiştirilip yerine "daha muktedir" birinin getirilmesini istemişti.

İbadi, 16 Ağustos'da ülkede "yolsuzlukla mücadele ve reformlar" çerçevesinde bir dizi karar almıştı. Ülkede "geçmiş ve halihazırdaki" yolsuzluk dosyalarının derhal açılması talimatını vererek, bunların incelenmesi için uzman hakimlerden oluşan bir komite oluşturulmasını isteyen İbadi, tüm başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen istisnai bütçenin de kaldırılmasına karar vermişti.

Ancak bazı siyasi kesimler, İbadi'yi, reformların yürürlüğe girmediği gerekçesiyle eleştiriyor.

Haber Ara