Dolar

32,2247

Euro

34,9384

Altın

2.418,85

Bist

10.676,65

'Halep'in kuzeyinde akaryakıt ticareti durdu'

'Halep'in kuzeyinde akaryakıt ticareti durdu'

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 14:12:46

'Halep'in kuzeyinde akaryakıt ticareti durdu'
İHH İnsani Yardım Vakfı Suriye Çalışmaları Hatay Ofisi basın danışmanı Burak Karacaoğlu, Halep'in kuzeyinde terör örgütü DAEŞ'in, muhaliflerle yaşanan çatışmalardan dolayı petrol ticaretine izin vermediğini bildirdi.

Karacaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan çatışmaların akaryakıt ticaretinin durmasına neden olduğunu söyledi.

Yakıt sıkıntısından dolayı hastaneler işlevsiz kalacağından hastaların Türkiye'ye sevk edilebileceğine dikkati çeken Karacaoğlu, şöyle konuştu:

"Son zamanlarda Halep'in kuzeyinde terör örgütü DAEŞ ile muhalifler arasında yaşanan çatışmalardan dolayı DAEŞ, bölgedeki muhaliflerin yoğun olduğu yerlere petrol ticaretine izin vermiyor. Bu da halkı olumsuz etkiliyor. Sınır hattında bulunan 200 çadırkentte kalan 160 binden fazla insan, mazotla çalışan motorların kuyulardan çektiği suyu içiyor. Kuyulardan su çıkarılmazsa bu insanlar Türkiye tarafına geçmek isteyebilir. Bu ve içerideki onlarca hastane, yaralı ve ameliyat edilmesi gereken insanları mecburen Türkiye'ye sevk edecek. Bu da çok sıkıntı oluşturabilir. Mazot bulunmayan bölgelerde ise 8-12 milyon insanın yaşadığı tahmin ediliyor."

Suriye'nin diğer bölgelerinde de akaryakıtın zamlandığını dile getiren Karacaoğlu, bu durumun en çok yaşlı, çocuk ve hastaları etkilediğini kaydetti.

Akaryakıt olmadığı için fırınların da çalışmaması durumunda ekmek sıkıntısı yaşanacağını vurgulayan Karacaoğlu, "Böyle olması durumunda insanlar sınıra yakın yerlere göç etmeye zorlanacak. Ayrıca Türkiye sınırına yakın Atme'deki çocuk hastanesinde çok acil durum olmadıkça vakalara müdahale edilmeyecek. Akaryakıt ulaşmazsa önümüzdeki günlerde hastane, fırın ve su kuyuları çalışmayacağı için yüzlerce kişi mağdur olacak" diye konuştu.

Haber Ara