Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

'Hacca şifa bulsun diye gönderiliyorlar'

'Hacca şifa bulsun diye gönderiliyorlar'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-14 10:37:26

'Hacca şifa bulsun diye gönderiliyorlar'
Mekke Türk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hürrem Bodur, Türk hacı profilinin yaşlı olduğuna dikkati çekerek, 'Son dönem kanser hastalarının 'bir umut' diye buraya gönderilmesinin önüne geçmek lazım" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Sağlık Ekibi Başkanı İzani Turan ile Mekke'deki Türk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hürrem Bodur, gazetecilere, Mekke'deki sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi.

Turan, Mekke'de 124 hekim, 194 yardımcı personel olmak üzere toplam 389 personelle sağlık hizmeti verildiğini söyledi.

Mekke'de daha önce hastane hizmeti verilen binanın değiştirildiğini hatırlatan Turan, "Daha önce dikey yapı tarzında bir hastanemiz vardı ve sıhhatli değildi, yeni binamızda daha iyi sağlık hizmeti veriyoruz' dedi.

Suudlu yetkililerin, hacı adaylarına 24 saat hizmet veren hastaneye kontrollere geldiğini anlatan Turan, şunları söyledi:

'Bize, 'Hac esnasında hizmet veren ülkelerle mukayeseniz mümkün değil. Biz buraya kontrol için değil tecrübenizi paylaşmak için geliyoruz' diyorlar. Biz, ibadet yapmak isteyen hacı adaylarımızın daha sağlıklı ibadet yapmaları için çaba sarf ediyoruz."

- 18 branşta sağlık hizmeti

Türk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hürrem Bodur da Mekke'de hastaneden ayrı 2 sağlık merkezi ve 10 sağlık ocağında da hizmet verdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Acil servis, yoğun bakım ve yataklı sağlık hizmeti veriyoruz. Hastane gibi 2 sağlık merkezimizde de 24 saat hizmet veriyoruz. Ayrıca 8 ambulansımız var. Burada 18 branşta sağlık hizmeti veriyoruz. Çocuk ve beyin cerrahi gibi 1-2 istisnai branş dışındaki hemen hemen bütün branşlarda hekimimiz mevcut."

Hac döneminde 35 bin hacıya poliklinik hizmeti verdiklerini anlatan Bodur, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Şu anda diyalize giren 25 hacı adayı var. Haftada 3 gün diyalize giriyorlar. Sağlık ekibi olarak sadece üçüncü basamak sağlık hizmeti veremiyoruz. Ameliyathanemiz yok. Yoğun bakımımız var ama üçüncü basamak hizmeti vermiyoruz.

Suud hastanelerinde 34 hastamız var. 10-12 tanesi yaralanma nedeniyle orada. Buradaki yatak kapasitemiz 120 civarında. 27 Ağustos'tan itibaren bin 650 hastaya da yataklı tedavi hizmeti verdik."

- "Orada şifa bulur"

Türk hacı profilinin yaşlı olduğunu vurgulayan Bodur, altta yatan hastalığı olan hacı adayının çok fazla olduğunu söyledi.

"Orada iyileşsin, şifa olsun" diye gönderilen son dönem kanser hastalarının bile bulunduğuna dikkati çeken Bodur, "Ama buraya geldikten sonra ciddi sorun yaşıyorlar bu hastalar. Bir kısmı geri gönderilmek durumda kalınıyor. Geri göndermek de o kadar kolay olmuyor. O durumda olan terminal dönemdeki kanser hastalarının 'bir umut' diye buraya gönderilmesinin önüne geçmek lazım" diye konuştu.

Hacı adayları arasında alzaymır hastaları bile bulunduğuna işaret eden Bodur, "Ne yaptığının bilincinde olmayan hastalar var. 'Belki orada şifa bulur' diye gönderiliyor. Onlardan birini göndermek zorunda kaldık. Bir de psikiyatrik sorunu olanlar var. Onlar da düzelir umuduyla buraya gönderiliyorlar. Hem ortam değişikliği hem iklim koşulları altta yatan hastalıklarının ortaya çıkmasına neden oluyor" ifadesini kullandı.

- Diyaliz hastaları

Diyaliz hastalarının hacca gelmeden önce mutlaka bazı tetkiklerini yaptırmaları gerektiğini kaydeden Bodur, "Burada özellikle Hepatit B ve C ile HIV'le ilgili testleri isteniyor. Hazır gelmeleri lazım. Diyaliz hastalarının hac yapmaları için hiçbir problem yok ama bize önceden bildirilirse çok iyi olur" dedi.

Diyabet ve şeker hastalarının çok fazla olduğunu, bunların ilaçlarını kullanamamayla ilgili sorunla karşı karşıya kalabildiğini anlatan Bodur, bu tür hastaların ilaç ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini söyledi.

Hacı adaylarına bol sıvı tüketmeleri önerisinde bulunan Bodur, terle sıvı kaybının çok fazla olduğunu, abdestin bozulmaması için bazı hacı adaylarının az su içtiklerini bu nedenle de akut böbrek yetmezliği gelişen yaşlı hacıların olduğunu kaydetti. Bodur, hacı adaylarının günde 3-4 litre sıvı tüketmelerini istediklerini aktardı.

- En fazla nezle görülüyor

Hacı adayları arasında en fazla nezle görüldüğünü anlatan Bodur, "Alt ve üst solunum sistemi rahatsızlığıyla başvuran hastalarımız arttı. Yumuşak doku enfeksiyonları çok fazla oluyor. KOAH olanlar var. Sıcak çarpmaları da çok geliyor" diye konuştu.

- Arafat Eylem Planı

Arafat'la ilgili ayrı bir eylem planı hazırladıklarını sözlerine ekleyen Bodur, "Üç sağlık çadırımız olacak. İkisi yataklı, biri poliklinik ve acil hizmeti verecek" dedi.

Arafat'a tüm hastaları çıkaracaklarını ifade eden Bodur, "Hastanede yatan ve kendi imkanlarıyla çıkamayacak hastalarımızın tümünü Arafat'a çıkaracağız. Tüm personelimiz de Arafat'ta olacak' şeklinde konuştu.

Sağlık Ekibi Başkanı Turan da herkesi Arafat'a çıkaracaklarını kaydederek, 'Burada olup da bize ait olan kim varsa gelemezse bile hastaneyi kaldırır Arafat'a taşırız. Yani hacı olmadan dönüş yok" dedi.

- MERS CoV tespit edilmedi

Hürrem Bodur, Mekke'de MERS CoV hastalığı tespit edilmediğini dile getirerek, 'Suudi Arabistan yetkilileri, solunum semptomlu hastalardan MERS CoV virüsünü araştırıyorlar, grip virüsünü araştırıyorlar. Bunlar çabuk yayılan hastalıklar. Bugüne kadar Mekke'de tespit edilmedi" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara