Dolar

32,2063

Euro

35,0771

Altın

2.471,42

Bist

10.158,63

Güney Sudan'daki çatışmalar

Güney Sudan'daki çatışmalar

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-13 21:38:35

Güney Sudan'daki çatışmalar
Birleşmiş Milletler (BM), Güney Sudan'daki çatışmalarda, hükümetin açıkladığından daha fazla kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini kaydetti.

BM Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Herve Ladsous, BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) yaptığı açıklamada, Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da pazartesi gecesi ilan edilen ateşkesin uygulanıyor gibi göründüğünü ancak başka çatışmaların da görmezden gelinemeyeceğini söyledi.

Hükümete bağlı güçlerin BM barış gücü askerlerinin hareketlerini engelleyerek çatışmaların gerçek sonucunun anlaşılmasının önüne geçtiğini kaydeden Ladsous, sivillerin güvenli bölgelere erişimlerinin önlendiğini, bu yüzden ölü sayısının daha da yüksek olabileceğini dile getirdi.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında geçen cuma günü başlayan ve kentin farklı bölgelerinde devam eden çatışmalarda aralarında 30'dan fazla sivilin de bulunduğu 270 civarında kişi yaşamını yitirmişti.

BMGK şiddet olaylarını kınamış, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Güney Sudan'a silah ambargosu uygulanması çağrısında bulunmuştu. Uluslararası kamuoyunun tepkisi sonrası Devlet Başkanı Mayardit ile yardımcısı Machar, pazartesi günü ateşkes ilan etmişti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Güney Sudan-Uganda geçişinde ciddi güvenlik endişesi bulunduğunu ifade ederek, taraflara güvenli geçişe olanak sağlaması çağrısı yapmış, komşu ülkelerden de sınırlarını çatışmalardan kaçanlara açmalarını istemişti.

Mısır, Uganda ve Almanya, ülkeden vatandaşlarını tahliye kararı almıştı. Cuba'da halk BM'ye ait üsler gibi alanlara sığınsa da hükümete bağlı askerler, sivillerin bu bölgelere girmesini engellemişti. BM çatışmalar nedeniyle çoğunluğu kadın ve çocuk, yerlerinden edilen en az 36 bin kişinin BM yerleşkelerine sığınmaya çalıştığını belirtmişti.

2005'te varılan Kapsamlı Barış Anlaşması (CPA) gereği, 9 Ocak 2011'de düzenlenen referandumda yüzde 98,83 oy oranıyla Sudan'dan ayrılma kararı alan ve 9 Temmuz 2011'de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, BM'nin 193'üncü, Afrika Birliği'nin de 54'üncü üyesi olmuştu. Ülke, Devlet Başkanı Mayardit'in,16 Aralık 2013'te yardımcısı Machar'ı darbe teşebbüsü ile suçlayarak görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) gözetiminde gerçekleşen barış görüşmeleri sonucunda, Mayardit hükümeti ile Machar taraftarı silahlı muhalif gruplar, 17 Ağustos 2015'te "tartışmalı tüm tarafların katılımıyla 3 yıl süreli geçici bir hükümetin kurulmasının ardından genel seçimlere gidilmesini" öngören anlaşmayı imzalamıştı. Anlaşmanın uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek, 28 Nisan'da geçici hükümet kurulmuştu. Geçici hükümette sandalyeler, "hükümet, muhalefet ve eski siyasi tutuklular grubu" olmak üzere üç taraf arasında bölüşülmüştü.

Haber Ara