Dolar

32,2599

Euro

34,6910

Altın

2.400,58

Bist

10.255,34

Güney Afrika Cumhuriyeti ve ABD arasındaki et ithali krizi

Güney Afrika Cumhuriyeti ve ABD arasındaki et ithali krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-06 23:56:20

Güney Afrika Cumhuriyeti ve ABD arasındaki et ithali krizi
" Güney Afrika Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Rob Davies, ABD'nin, ülkesine et ithali sürecinde yaşanan sıkıntıların giderileceğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Güney Afrika'yı, Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası'na (AGOA) uymadığı gerekçesiyle uyarmasının ardından gazetecilere konuşan Davies, ülkesinin tarım ürünlerinin vergisiz bir şekilde ABD'ye girişi durdurulmadan sorunun çözüme kavuşacağını belirtti.

AGOA gereği Sahra Altı Afrika ülkeleri 4 bin 500'den fazla ürünü ABD pazarına vergisiz biçimde pazarlama imkanı buluyor.

İki ülke yetkililerinin tarım ürünleri konusunu karşılıklı görüştüğünü, domuz, sığır ve tavuk et ürünleri meselesi çözülür çözülmez kararın değişebileceğini belirten Davies, "meselenin hijyenle alakalı" olduğunu kaydetti.

Güney Afrika'dan ve ABD'den veterinerlerin, ithal edilen söz konusu et ürünleri için gerekli ticari ve hayvan sağlığı protokolünü görüştüklerini dile getiren Bakan Davies, Obama'nın uyarısını da ciddiye aldıklarını dile getirerek, "Bütün mesele hayvan sağlığıyla ilgili. Şunun da farkındayız, 60 günlük süre içinde süreci tamamlayamadığımızda ise AGOA yasası gereği kazandıklarımızı da kaybedeceğiz" diye konuştu.

Sorumluluğun veterinerlerde olduğuna dikkati çeken Davies, "Veterinerler, ithal edilen Amerikan kümes hayvan etlerinin sağlıklı olduğundan ve Güney Afrika'ya herhangi bir hastalık bulaşmayacağından emin olmak durumundalar" ifadesini kullandı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca yapılan açıklamada ise Güney Afrika'nın, son tarih olarak verilen 31 Aralıka kadar ABD et ürünlerinin ithali konusunda yaşanan sıkıntıları çözeceği belirtildi.

ABD Başkanı Obama, yaptığı yazılı açıklamada, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, AGOA'ya uygun şekilde hareket etmesi gerektiğini hatırlatarak, ABD mallarının sevkıyatındaki engellerin kalkmaması durumunda serbest ticaretin askıya alınacağını duyurmuştu.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ticari kriterler doğrultusunda hareket etmediği aktarılan açıklamada, özellikle tarım ve et ürünlerinin ülkeye girişinde karşılaşılan engellerin kaldırılması için bu ülkeye 60 günlük süre verilmişti.

Haber Ara