Dolar

32,2804

Euro

35,0375

Altın

2.473,21

Bist

10.541,38

Gazze'nin yeniden imarı

Gazze'deki İşadamları Derneği Başkanı Hayık:'İsrail'in saldırılarından sonra yüzlerce atölye ve iş yeri sahibi, çalışmalarına yeniden başlamak için bankalardan kredi çekti. Henüz zararları karşılanmayan çok sayıdaki imalathane her an kapısına kilit vurabilir'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-21 12:21:18

Gazze'nin yeniden imarı
İsrail'in saldırılarından zarar gören Gazze Şeridi'ndeki yüzlerce imalathane ve iş yeri, üç yıl önce verilen yardım sözlerinin hala yerine getirilmemesi nedeniyle kapanmanın eşiğine geldi.

Gazze'deki İşadamları Derneği Başkanı Ali el-Hayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in 2014 yılındaki saldırıları dolayısıyla hasar gören üretim atölyeleri ve ticari kuruluşların zararlarının bir an önce karşılanması gerektiğini belirtti.

Mısır'ın başkenti Kahire'de üç yıl önce düzenlenen uluslararası konferansta Gazze'nin yeniden imarı için bağış sözü veren ülkelerin büyük bölümünün yükümlülüklerini yerine getirmediğini hatırlatan Hayık, "İsrail'in saldırılarından sonra yüzlerce atölye ve iş yeri sahibi, çalışmalarına yeniden başlamak için bankalardan kredi çekti. Henüz zararları karşılanmayan çok sayıdaki imalathane her an kapısına kilit vurabilir." dedi.

Hayık, katılımcı ülkeler ve uluslararası kuruluşlara, üç yıldan uzun süredir zararlarının karşılanmasını bekleyen Gazzeli üreticilere karşı sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu.

Kahire'de 12 Ekim 2014'te düzenlenen "Gazze'nin Yeniden İmarı" konulu uluslararası konferansta, yarısı imarda kullanılmak üzere 5,4 milyar dolar yardım taahhüdünde bulunulmuştu. Filistin İskan Bakanlığının verilerine göre, şu ana kadar bu yardımlardan sadece yüzde 30'u gerçekleştirildi.

İsrail'in 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda, Gazze Şeridi'nde 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Filistin İskan Bakanlığı, BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu ve BM Kalkınma Programı iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, İsrail'in son Gazze saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'ü ise kullanılamaz duruma gelmişti. Saldırılarda ayrıca Gazze'deki 500'ye yakın büyük, küçük ve orta ölçekli imalathane ve iş yeri zarar görmüştü.

Haber Ara