Dolar

32,2077

Euro

35,0573

Altın

2.503,08

Bist

10.643,58

G20 Liderler Zirvesi

G20 Liderler Zirvesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-15 16:29:04

G20 Liderler Zirvesi
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, "Birleşmiş Milletler Genel Kurul'unun (BMGK) görüş birliği içerisinde reform edilmesi durumu var. Daha demokratik, daha şeffaf, daha hesap verilebilir ve daha temsilci formata getirilmesiyle ilgili üye ülkeler arasında bir görüş birliği var. Ancak BMGK'nın çalışma yetki ve yöntemlerinin nasıl değiştirileceği konusu gündeme geldiğinde çok farklı görüşler söz konusu" dedi.

Türkiye'nin evsahipliğinde gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi kapsamında basın toplantısı düzenleyen Ban, BM Güvenlik Konseyi'ndeki 5 daimi üyenin, önemli kararları alırken oylama statüsündeki konumu ve Suriye krizine çözüm önerilerine yaklaşımı hakkındaki eleştirilere ilişkin düşüncelerinin sorulması üzerine, BM'ye üye devletlerinin bu konuyu 20 yıldır konuşup tartıştığını söyledi.

Ban, "BMGK'nın görüş birliği içerisinde reform edilmesi durumu var. Daha demokratik, daha şeffaf, daha hesap verilebilir ve daha temsilci formata getirilmesi ile ilgili üye ülkeler arasında bir görüş birliği var. Ancak BMGK'nın çalışma yetki ve yöntemlerinin nasıl değiştirileceği konusu gündeme geldiğinde çok farklı görüşler söz konusu oluyor. Güvenlik Konseyinin reform yöntemi şu anda çok fazla mercek altında ve üye devletler çok aktif bir şekilde müzakerelere tabi tutulmuş durumda. Bu yüzden biz bu süreçte belli bir hızlanmayı bekliyoruz' şeklinde konuştu.

Bu konudaki bölünmeler ve farklılıkların BMGK'nın Suriye ile ilgili durumunu ve kararını etkilediğini vurgulayan Ban yine de süreç ile ilgili "cesaret verici" yorumunu yaptı.

- BMGK ve Suriye krizine çözüm arayışları

Güvenlik Konseyi'nin 5 ülkesi ve konu ile ilgili diğer büyük aktörlerden Suudi Arabistan ve İran'ın ikinci kez Viyana'daki Suriye görüşmelerinde bir araya geldiğini hatırlatan Ban, "Bu görüşmede gerçekten güzel bir anlaşmaya varıldı. Bu anlaşma mümkün olduğunca kısa bir sürede hayata geçmek durumunda. Geçici hükümetin kurulması ve seçimlere gidilmesi göze alındığında 2 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Bu gerçekten iddialı ve çok cesaret verici bir anlaşma. Ancak bunun başarılı olabilmesi için ulus çapında ve ülke çapında bir ateşkesin sağlanması gerekiyor' dedi.

Ateşkesin sağlanması konusu ile alakalı danışman ve yardımcılarının yoğun bir çalışmaya başladığını belirten Ban, ancak bu sayede geçiş sürecinin başlayabileceğinin altını çizdi.

Sürecin iddialı bir takvim vaadettiğini kabul eden Ban, bunun ancak güçlerin birleştirilmesi ile gerçekleşebileceğini ve BMGK ile 5 daimi ülkeye mutlaka dayanışma içerisinde olmaları çağrısı yaptığını ifade etti.

Üyelerin geçmişte bu dayanışmayı gerçekleştirebildiğini hatırlatan Ban, ABD ile İran arasındaki nükleer anlaşmayı işaret etti. Ban, Suriye krizi ile ilgili de aynı dayanışma ve sorumluluğun gösterilebileceğine olan inancını belirtti.

- Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili olarak Ban, "Biz şu aşamada uluslararası işbirliği açısından devam eden bir yıllık çalışmanın sonuna geldik. Hükümetler, vizyoner bir sürdürülebilir kalkınma gündemi takip ediyor ve 2030 yılına kadar 7 hedefi gerçekleştirmeyi amaçlıyor" dedi.

"Hükümetler, Paris'te bir araya geldiler ve küresel bir iklim değişikliği anlaşmasını devreye soktular" diyen Ban, "Burada aslında emisyonların indirilmesini amaçlıyorlar. Gerçekten 2 derecelik bir sınır var ve bunun çok daha hızlı bir şekilde ilerlemesi ve daha iyisini yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

BM Genel Sekreteri Ban, Paris'te, kasım sonunda toplanacak olan iklim zirvesiyle ilgili şunları kaydetti:

"Paris'te, başarı elde edilebilmesi için 4 ana kriter var. Birincisi 'dayanıklılık ve sürdürülebilirlik'. Düşük karbon transformasyonu olması gerekiyor. Bu faydalı bir durum ve bunun çok hızlı bir süreç içerisinde ilerlemesi gerekiyor. İkinci olarak 'esneklik'. Mutlaka anlaşma içerisinde global ekonominin bunu yaparken gelişmiş ülkelerin liderlik rolü ve gelişmekte olan ülkelerin artan sorumlulukları arasında bir denge kurmak gerekiyor. Üçüncü olarak birlik ve dayanışmadan bahsetmek istiyorum. Teknoloji transferi, gelişmekte olan ülkeler için gerçekleştirilmek durumunda. Gelişmekte olan ülkeler, 100 milyar dolarlık bir bütçeyi hem adaptasyon hem de azalma için 2020'ye kadar verecekler. Son olarak 'inanılırlık ve güvenilirlik'. Çok güçlü izleme mekanizmalarının olması gerekiyor. Bu mekanizmalar sayesinde sürekli olarak artan çevresel etkinin azaltılması gerekiyor. Bu sayede düşük karbon ekonomilerinin bilimsel boyutlarının da sürece dahil edilmesi gerekiyor."

Paris'teki zirveye iki haftanın kaldığını hatırlatan Ban, "Bütün başkanların ve liderlerin bir uzlaşmaya gitmesi gerekiyor. Ben G20 ülkelerinin liderlerine de çok güveniyorum. Bu anlamda bizi destekleyeceklerini düşünüyorum" mesajını verdi.

-BİTTİ-

Haber Ara