Dolar

32,2557

Euro

35,0615

Altın

2.469,55

Bist

10.319,96

Filistin ile İsrail arasında telekomünikasyon anlaşması

Filistin ile İsrail arasında telekomünikasyon anlaşması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-20 13:35:09

Filistin ile İsrail arasında telekomünikasyon anlaşması
İsrail ve Filistin yönetimleri arasında, üçüncü nesil (3G) mobil haberleşme sisteminin Filistin topraklarında kullanılmasına imkan sağlayan bir anlaşma imzalandığı bildirildi.

Üç ay içerisinde hayata geçirileceği bildirilen anlaşma ile Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinli telekomünikasyon şirketlerine yönelik uygulanan "3G yasağı" son bulacak.

Filistin'in Maan Haber Ajansı'nda yer alan haberde, anlaşmayı Filistin Sivil İşler Bakanı Hüseyin eş-Şeyh ile İsrail'in "Batı Şeria ve Gazze Şeridi Bölgelerinde Hükümetin Faaliyetleri Koordinatörlüğü" (COGAT) Başkanı Tümgeneral Yoav Mordechai imzaladı.

- Yahudi yerleşimciler 3G kullanabiliyordu

İsrail, Filistin telekomünikasyon şirketlerinin 3G teknolojilerini kullanmasına izin vermiyordu. İsrail'in işgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki illegal Yahudi yerleşim birimlerinde yaşayan 400 bin kişinin 3G imkanından yararlanması için ise İsrail şirketlerinin buralara "3G kuleleri" kurmasına izin veriliyordu.

-Baskı kampanyası sonuç verdi

İsrail'in Filistinlilere yönelik uyguladığı yasağı kaldırmayı kabul etmesi, üçüncü nesil (3G) mobil haberleşme sisteminin frekanslarını vermesi için İsrail'e baskı oluşturmak üzere başlattığı kampanyanın ardından geldi.

Filistin İletişim ve Bilişim Teknolojileri Bakanı Allam Musa, AA muhabirine ocak ayında yaptığı açıklamada, bakanlığın, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nden (ITU), 3G sisteminin frekanslarını vermesi için İsrail'e baskı yapmasını talep etmek üzere harekete geçeceğini söylemişti. Musa, bu çerçevede Arap ve yabancı ülkelerle temas kuracaklarını ifade etmişti.

Filistin telekomünikasyon şirketlerinin ikinci nesil kablosuz telefon teknolojisi (2G) ile çalıştığını ve bu teknolojinin, kullanıcı için yüksek maliyetli olduğunu kaydeden Musa, kampanya kapsamında kullanıcı ve telekomünikasyon şirketlerinin zararını ibraz eden belgeler hazırlayacaklarını bildirmişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada da İsrail ve Filistin arasındaki anlaşmaya göre Filistin pazarında çalışma izni bulunmayan İsrail şirketlerinin ihlalde bulundukları ifade edilerek, bu şirketlerin, daha yüksek oranda satış için 3G ve 4G teknolojileri kullandığı kaydedildi.

Haber Ara