Dolar

32,2638

Euro

34,9427

Altın

2.438,53

Bist

10.173,42

Filipinler'de silahlı grupları tasfiye etmek için birlik kuruluyor

Filipinler'de silahlı grupları tasfiye etmek için birlik kuruluyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-09 20:03:05

Filipinler'de silahlı grupları tasfiye etmek için birlik kuruluyor
" Filipinler hükümetinin, ülkenin bazı bölgelerinde faaliyet gösteren silahlı grupları dağıtmak amacıyla özel bir birlik kurduğu bildirildi.

Devlet Başkanı Benigno Aquino'nun Özel Sekreteri Paquito Ochoa Jr., "Özel Silahlı Grupların Tasfiyesi için Ulusal Görev Gücü" adı verilen birliğin devlet başkanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle kurulduğunu açıkladı.

Ochoa, özel silahlı grupların tasfiyesi, Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nin (MİKC) ülkenin güneyindeki faaliyetlerine aşamalı olarak son verilmesi ve silahlarla savaşçılarının devreden çıkarılmasının barış anlaşması çerçevesinde normalleşme sürecinin en önemli bölümünü oluşturduğunu belirtti.

Ochoa, "Bangsamoro ve komşu bölgelerde faaliyet gösteren özel silahlı grupların dağıtılması amacıyla ulusal bir görev gücünün kurulmasına, güvenlik durumunun istikrar kazanabilmesi için ihtiyaç duyuldu" dedi.

Devlet Başkanlığı genelgesinde, birliğin ivedilikle kurulmasına insan güvenliği, silah kültürü, kabile çatışmaları, siyasi hanedanlar, asker ve polisin etkisiz kalması gibi unsurlar nedeniyle karar verildiği kaydedildi.

Filipinler'in güneyindeki Müslüman direniş hareketi MİKC ve hükümet, 27 Mart 2014 tarihinde Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Taraflar arasında imzalanan Bangsamoro Barış Anlaşması ile Mindanao bölgesine kalıcı ve sürdürülebilir barış getirilmesini öngören "Bangsamoro Temel Yasası" hayata geçirilecek.

Çalışmaları sürdürülen "Bangsamoro Temel Yasası", Filipinler meclisinden geçtiğinde Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi'nin yerini alacak Bangsamoro Siyasi Birimi vilayetlerinin belirlenmesi için halk oylamasına gidilecek. 2016'da yapılacak seçimlere kadar yönetimi bir geçiş otoritesinin üstlenmesi planlanıyor.

Tarihi anlaşma kapsamında taraflar, silahlarını haziran ayında sembolik olarak bırakmıştı.

Haber Ara