Dolar

32,2632

Euro

34,7220

Altın

2.451,23

Bist

10.218,58

FETÖ'nün İstanbul'daki 'ana darbe davası'

Tutuklu sanık eski Yarbay Şakir Çınar: - 'Önümüz, arkamız hep halktı. Tankın üstüne dahi çıkıyorlardı. Hareket edemezdik ve etmedik de' - 'Tugay komutanımın emriyle cuma günü gündüz Sabiha Gökçen'e gittim. Oradaki jandarma üsteğmenle havalimanını gezdik'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-25 13:48:37

FETÖ'nün İstanbul'daki 'ana darbe davası'
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe" davasında aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 6 general ve 17 subayın bulunduğu, 9'u firari 15'i tutuklu 24 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşında oluşturulan binada görülen duruşmada, o dönemde 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda görevli tutuklu sanık eski Kurmay Yarbay Şakir Çınar savunma yaptı.

Çınar, olay günü, idari amiri eski Tugay Komutanı tutuklu sanık Tuğgeneral Özkan Aydoğdu'nun emriyle zırhlı birlikleri hazırladığını belirterek, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın güvenliğini sağlamak için görevlendirildiğini söyledi.

Aydoğdu'nun "Sıkıyönetim ilan edildi." dediğini anlatan Çınar, bu emri sorgulamadığını, sadece verilen emir doğrultusunda kışlada hazırlıklar yaptığını anlattı.

Terör saldırısı beklentisiyle emniyet güçlerine yardım etmek için gittiğini iddia eden Çınar, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

Çınar, Sabiha Gökçen Havalimanı'na gittikleri sırada halkın tepkisiyle karşılaştığını belirterek, "Önümüz, arkamız hep halktı. Tankın üstüne dahi çıkıyorlardı. Hareket edemezdik ve etmedik de... Çünkü halkın veya personelin zarar görme durumu vardı. Eğer ki darbe niyetiyle gitseydik 8 zırhlı araçla daha kötü sonuçlar olabilirdi. Aldatıldık, kandırıldık..." diye konuştu.

Emir komuta zinciri içinde verilen görevi icra ettiğini savunan Çınar, darbe girişimini öğrendiğinde ise geri dönmek için emir verdiğini, zırhlı araçların etrafı halk tarafından kapatıldığı için geri dönemediklerini iddia etti.

- "Basıp geçin"

Çınar'ın "IRMAK 81" telsiz kodunu, eski tuğgeneral Aydoğdu'nun ise "IRMAK 1" kodunu kullandığı ve ikili arasına geçen konuşmalar ise saatler yazılarak iddianamede şöyle yer aldı:

"IRMAK 1: 2 tane ZPT bekliyorum 1 No'lu nizamiyeye/ saat 22.35

IRMAK 81: Unsurlar çıkış yaptı diğer unsurları nizamiye bölgesinde/ saat 22.35

IRMAK 81: İlk unsurlar nizamiye bölgesinde tertiplendiği diğer unsurlar çıkış hazırlığında/ saat 22.37

IRMAK 81: Tüm unsurlar ile çıkıyoruz nizamiyedeyiz/ saat 22.51

IRMAK 1: Mevkini Bildirin/ saat 23.27

IRMAK 81: Sabiha Gökçen Nöbetine/ saat 23.27

IRMAK 1: İhtiyat siz de mi ..../ saat 23.27

IRMAK 81: Olumsuz/ saat 23.37

IRMAK 81: Nizamiye yaklaşıyorum yoğun trafik var/ saat 23.33

IRMAK 1: Köprüye 1 polis aracı yaklaşıyor dikkatli olun/ saat 23.33

NOT: Eski Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, telsizde birçok birlik komutanıyla irtibat halinde.

IRMAK 81: Vukuatımız yok giremiyoruz çok yoğun trafik var/ saat 23.43

IRMAK 81: Trafik kapalı polisler tarafından kapatıldı. Jandarma çatışın emri almış/ saat 23.58

IRMAK 1: Basıp geçin/ saat 23.58

IRMAK 81: Yolu açıp geçeceğiz/ saat 23.58"

Savunmasına devam eden Çınar, konusu suç teşkil eden emir almadığını ve vermediğini savundu. Çınar'a, kışladan çıkmadan önce birliklere yaptığı konuşma ile WhatsApp mesajı hatırlatıldı.

Konuşma yaptığını ve mesaj attığını kabul eden Çınar, "Konuşmamda 'TSK yönetime el koymuştur.' şeklinde ifadem olmadı. Onur Kara'nın böyle bir ifadesi var, bu ifadeyi kabul etmiyorum. WhatsApp konusu ise komutanım kızmıştı. Bana 'Grupta bilgi vermiyormuşsun.' diye kızmıştı. Ben de gönlünü almak için mesajı attım." dedi.

Çınar ayrıca İstanbul'daki darbe girişiminin yönetildiği "Yurtta Sulh Biziz" WhatsApp grubunda saat 00.26'da ise "Sabiha Gökçen sivil trafikten dolayı nizamiyeye giremiyoruz. PÖH (polis özel harekat) 'Çatışacağız.' diyormuş. Jandarmaya sivil trafiği hemen açıp çatışacağız." mesajını paylaşmıştı.

Savunması sırasında "Zırhlı birliklerin kışla dışına hangi şartlarda çıkış yapması gerektiğini biliyor musun?" şeklindeki soruya tutuklu sanık Çınar, "Genel anlamda bilgi sahibiyiz. Ancak çok acil olunması emredildiği için tugayda karmaşa ve hengame oluştu. Böyle bir ortamda düşünemedim. Ayrıca komutana güven de söz konusu. Tabur seviyesinde gelen sıkıyönetim emrini sorgulamam mümkün değil." cevabını verdi.

- "Cuma günü keşif yaptım"

Bir müşteki avukatın "Sizin birlikte olan Ferhan Astsubay'ın intihar ettiğini biliyor musun?" şeklindeki sorusuna Çınar, "Teslim olduğumda polislerden öğrendim. 'Ben vatan haini değilim.' diyerek kendisini vurmuş." diye cevap verdi.

Bunun üzerine araya giren avukat, "Sizin kışladaki konuşmanızda 'Sıkıyönetim ilan edildi, karşı gelen olursa vurun.' demişsiniz. Ferhat'ı size karşı geldiği için siz mi vurdunuz?" sorusuna Çınar, "Ben vurmadım, arkadaşının silahını alarak kendisini vurmuş." ifadesini kullandı.

Çınar'a, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda keşif yapıp yapmadığı da soruldu. Sanık Çınar bu soruyu "Evet, tugay komutanımın emriyle cuma günü gündüz Sabiha Gökçen'e gittim. Oradaki jandarma üsteğmenle havalimanını gezdik, güvenlik amaçlı buraya geleceğimizi söyledim. Birliğimizin burada güvenlik maksatlı çalışması olabileceğini oradakilere söyledim." diye yanıtladı.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Haber Ara