Dolar

32,2806

Euro

34,9555

Altın

2.446,27

Bist

10.173,42

FETÖ'nün darbe girişimi

FETÖ'nün darbe girişimi

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-01 21:07:55

FETÖ'nün darbe girişimi
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, nöbetçi hakimlik tarafından serbest bırakılan 37 hakim ve savcıdan 5'inin, savcılıkça yapılan itiraz sonucu tutuklanmasına karar verildi.

Anadolu Adliyesi Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturmada, "silahlı terör örgütüne üye olmak', 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçlarından tutuklanmaları talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine çıkarılan hakim ve savcılardan 37'sinin serbest bırakılmasına itiraz etti.

İtirazı değerlendiren Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği, 37 hakim ve savcıdan 32'si hakkında, "dosyadaki mevcut delil durumu, tutuklanmanın tedbir niteliğinde oluşu, tutuklanmaları halinde ileride telafisi imkansız zararların oluşabileceği" gerekçeleriyle tutuklanma talebinin reddine karar verdi.

Hakimlik, Yusuf Babayiğit, Lütfi Güner, Fuat Urman, Cemil Uzun ve Mehmet Sedat Erbaş'ın ise tutuklanmasına hükmetti.

Hakimliğin tutuklama kararında, "(FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak) ve 'anayasal düzeni cebren ilgaya teşebbüs' suçundan dolayı yürütülen soruşturmalar kapsamında HSYK'nın açığa alma kararının olduğu, HSYK'nın uzun süredir FETÖ/PDY'nin yargı teşkilatını oluşturduğu iddia olunan hakim ve savcılarla ilgili esaslı bir çalışma yaptığının bilindiği, şüpheliler hakkında istihbari duyum ve raporlar çerçevesinde, FETÖ/PDY'ye aidiyeti, iltisak veya irtibatı belirlenmekle, bu itibarla yaşanan olayın vahameti de dikkate alındığında hakimliğimizde oluşan şüphelerin haklı ve makul olduğu, kaçma ve delilleri karartma şüpheleri olduğundan ayrı ayrı tutuklanmalarına karar verilmiştir." ifadeleri yer aldı.

- Tutuklu savcıya tahliye

Öte yandan, soruşturma kapsamında tutuklanan 66 hakim ve savcı arasında bulunan cumhuriyet savcısı Ahmet Erdik'in, avukatı aracılığıyla tutukluluğuna yaptığı itiraz da sonuçlandı.

İtirazında, iki kızının bulunduğunu ve her ikisinin de özel bakıma muhtaç olduğuna dair rapor sunan Erdik'in tahliye talebini değerlendiren Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği, Erdik'in adli kontrol hükümleri kapsamında tahliye edilmesine karar verdi.

Haber Ara