Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Fas'taki Libya uzlaşı görüşmeleri

Fas'taki Libya uzlaşı görüşmeleri

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-28 22:30:01

Fas'taki Libya uzlaşı görüşmeleri
Türkiye'nin Rabat Büyükelçisi Ethem Barkan Öz'ün de aralarında bulunduğu Fransa, Almanya, İtalya, Fas, Portekiz, İspanya, İngiltere, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa Birliği'nden büyükelçi ve özel temsilciler, Libya'daki taraflara Birleşmiş Milletler'in (BM) sunduğu çözüm önerisini imzalama çağrısı yaptı.

Fas'ın sahil kenti Sahirat'ta, BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon gözetiminde, Trablus'taki Milli Genel Kongre ve Tobruk'taki Temsilciler Meclisinden heyetlerle yapılan Libya uzlaşı görüşmeleri sürerken, büyükelçi ve özel temsilciler ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Biz Türkiye, Fransa, Almanya, İtalya, Fas, Portekiz, İspanya, İngiltere, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa Birliği'nin Fas'taki büyükelçi ve özel temsilcileri olarak, Libya halkının barış istediğini biliyoruz. Libya ve sınırları dışında terörizmin yayılmasını derin endişeyle karşılıyoruz" denildi.

Sorunların çözülmesi için Libya'daki bütün taraflara BM'nin sunduğu çözüm önerisini imzalama çağrısı yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu belgenin Libya'da uzlaşı için bir fırsat olduğunu, Libya halkının acil beklentilerini karşılayacağını ve Libya'nın birliğini koruyacağını düşünüyoruz. Bu krizin askeri bir çözümü olmadığını yineliyor, ekonomik ve insani durumun her geçen gün kötüye gittiğinin altını çiziyoruz. Libya'da karar alıcı herkesi bu kritik anda sorumluluk, liderlik ve cesaret göstermeye davet ediyoruz."

Fas'ta ilk kez aynı masa etrafında toplanan Libyalı tarafların, BM'nin sunduğu çözüm önerisi üzerinde büyük oranda uzlaştığı bildirilmişti. Sahirat kentinde 8 ve 9 Haziran'da da Libyalı taraflar arasında diyalog görüşmeleri gerçekleşmiş, BM Libya Özel Temsilcisi Leon, bu görüşmede ulusal birlik hükümeti kurulmasını, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin yasama konseyi olarak kabul edilmesini ve yüksek devlet, yüksek yerel yönetim, yeniden imar, anayasa hazırlama ile savunma ve güvenlik konseylerinin kurulmasını öngören yeni çözüm taslağını sunmuştu.

Haber Ara