Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Everest'teki çığ sonrası yeniden zirve için yolculuk

Everest'teki çığ sonrası yeniden zirve için yolculuk

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-25 11:41:59

Everest'teki çığ sonrası yeniden zirve için yolculuk
TAYFUN COŞKUN - Geçen sene çığ faciasının yaşandığı Everest'teki tırmanışı yarım kalan Doç. Dr. Gülnur Tumbat, Temmuz ayında Okyanusya kıtasının en yüksek zirvesi sayılan Carstenz Zirvesi'ne tırmanmaya hazırlanıyor. Tumbat, dünyadaki en yüksek 8 zirveye ulaşan ilk Türk olmayı hedefliyor.

Kuzey Amerika'da 6 bin 195 metre yükseklikteki McKinley ve Güney Amerika'da 6 bin 962 metre yükseklikteki Aconcagua dağlarına tırmanan ilk Türk kadını olma unvanını elinde bulunduran Tumbat, bunların yanı sıra Afrika kıtasındaki Kilimanjaro ve Avrupa kıtasındaki Elbrus dağlarına da tırmandı. Tumbat'ın Everest tırmanışı ise çığ faciası nedeniyle yarım kaldı.

Yeni Gine'deki Carstenz Zirvesi'ne tırmanmaya hazırlanan Tumbat, bu zirve ve kalan zirveleri Lita Limonata sponsorluğunda tamamlayacak.

San Francisco State Üniversitesinde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Gülnur Tumbat, 13 Temmuz'da başlayacağı bu tırmanış için San Francisco'nun kuzeyinde bulunan Golden Gate Köprüsü'nün muhteşem manzarası eşliğinde Marin Tepeleri'nde antrenman yapıyor.

Tumbat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, triatlon, macera yarışı, uzun mesafe koşusu, dağ bisikleti, kaya tırmanışı gibi birçok sporla ilgilendiğini ancak esas tutkusunun dağcılık olduğunu anlattı.

Tırmanmaya ODTÜ'de dağcılık kulübünde başladığını söyleyen Tumbat, şöyle devam etti:

"Daha önce Türkiye'nin çeşitli yerlerinde Kaçkarlar, Aladağlar, Erciyes gibi dağlarda tırmanışlar yaptım. Daha sonrasında ise Avrupa'da, Afrika'da, Kuzey ve Güney Amerika'da tırmanışlar yapma şansım oldu. Dağcılık benim için gerçekten çok özel bir spor çünkü dağlar benim kendimi kendim gibi hissedebildiğim yerler. Özellikle yüksek irtifa dağcılığında, büyük dağların arasında olmak, insana aslında günlük hayatındaki streslerinin ne kadar önemsiz olduğunu sürekli hatırlatıyor. Dolayısıyla normal hayatıma döndüğümde hep yeni bir şeyler öğrenmiş ve yeni bir perspektif kazanmış olarak devam ettirebiliyorum."

Everest Dağı'ndaki tırmanışı sırasında çığ düşmesi sonucu ekiplerinden 5 kişiyi kaybettiklerini kaydeden Tumbat, "Bildiğiniz gibi o vakte kadar dağda gerçekleşen en büyük çığ kazası ben oradayken oldu. Bu kazadan sonra bir süre orada bekledik, yas ilan edildi. Ve daha sonra da dağa tırmanış tamamen kapatıldı. Ben de geri dönmek durumunda kaldım. Benim için Himalayalar çok özel yerler, Özellikle de Everest ile bir gönül bağım var diyebiliriz. Kısmet olursa önümüzdeki birkaç sene içerisinde Everest'e tekrar gidebilmek ve tırmanabilmek için planlar yapıyorum" diye konuştu.

Yeni Gine'deki 4 bin 884 metre yükseklikteki Carstenz Zirvesi'nde, yağmur ormanlarının içerisinde, kabilelerin yaşadığı bölgelerden geçerek ana kampa ulaşacakları bir tırmanış gerçekleştireceklerini ifade eden Tumbat, "Benim için çok değişik bir tecrübe olacak ve tırmanış boyunca güncel haberleri Lita'nın Facebook sayfasından ve kişisel blog sayfamdan duyuracağız" dedi.

Haber Ara