Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Eskişehir'de 80 FETÖ sanığının yargılanmasına başlandı

Eskişehir'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamına 42'si tutuklu 80 sanığın yargılanmasına başlandı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-21 12:30:10

Eskişehir'de 80 FETÖ sanığının yargılanmasına başlandı
Eskişehir'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamına 42'si tutuklu 80 sanığın yargılanmasına başlandı.

15 Temmuz Darbe girişimi sonrasında başlatılan FETÖ/PDY yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında "FETÖ Silahlı Terör Örgütüne Üye" olmak suçundan 79'u öğretmen 1'i ise teknisyen olan 42'si tutuklu 80 sanığın yargılanmasına başlanıldı. Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıkların yanı sıra avukatlar ile sanık yakınları katıldı. Konferans salonunda gerçekleşen duruşmada jandarma ve polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri alındı.

İlk sanık öğretmen T.A., verdiği ifadede, "15 Temmuz'u lanetliyorum. Bunu yapanların cezalandırılmasını istiyorum. İddiaların hiçbirini kabul etmiyorum. Kayınvalidemin umre parasını faiz olmaması için Bank Asya'ya yatırdım. Kızım yurt dışına dil kursuna gitmek istiyordu. Onun içinde biraz birikimim vardır. Paraları oraya yatırdım. O tarihte para yatırmam tesadüf. Sendika ile ilgili ise, okullara gelen resmi bir yazı geldi. Sendikaya üyeliğim sırasında herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadım. Darbe girişimi sonrasında üyelikten ayrıldım. Bu kurumların FETÖ ile bağlantısı olduğunu bilmiyordum. Ben bu yapının silahlı örgüt olduğunu ve zarar verdiğini düşünüyorum. Ben utanıyorum. Bize sormadan, soruşturmadan ihraç ettiler. Ben suçluların cezasını almasını istiyorum. Suçsuzum, beraatimi talep ediyorum" dedi.

Bir diğer sanık H.D. ise, ifadesinde kendisini "Terör örgütü üyeliğini kabul etmiyorum. Ben 2003 yılında evlendiğim zaman parayı Bank Asyaya yatırdık. Oraya para yatırmam o tarihlerde tesadüf. Daha öncede para yatırmışlığım var. Benim yapı ile ilgili bir ilgim yok. Ben bu yapının terör örgütü olduğunu düşünüyorum. Bizi açığa alan Milli Eğitim tekrar göreve iade etmişti. Dün itibari ile yeniden açığa alındım" diye savundu.

Bylock kullandığı, FETÖ'ye ait sendika ve derneğe üye olduğu ile Bank Asya'ya para yatırdığı iddia edilen sanık tutuklu öğretmen ise Ş.A. ise "Hakkımda terör örgütü üyesi olduğum söylenmesi üzücü. Bu zamana kadar sicilime bakabilirsiniz. Bu iddiaları reddediyorum. Bylock programını hiç kullanmadım. Ne olduğunu da bilmiyorum. Farklı sendikalara da üye oldum. 2014 yılında yeni sendika kurulmuştu. Bazı sosyal haklardan yararlanmak için üye olmak gerekiyor. Devlet sendikalılara teşvik veriyordu.15 Temmuz darbe girişimini şiddetle kınıyorum. Yaptığımız dernek faaliyetlerine çok sayıda yönetici katıldı. Valilik önü etkinliklerimize verildi. Bank Asya'ya 2007 yılında hesabı açtım. Ben bankanın bu yapıya ait olduğunu bilmiyordum. 2010 Haziran ayında ev kredisi çektim. Düzenli olarak da ödemeler devam ediyor" şeklinde ifade vererek, mağdur olduğunu ve tahliyesini istedi.

Hakkında FETÖ tarafında faaliyet gösteren dernek ve sendikalara üye olmak ve Bank Asya'ya para yatırdığı iddiasıyla yargılanan öğretmen E.K., "Ben böyle bir terör örgütü üyeliğini kabul etmiyorum. Sendika anayasal bir hak olduğu için 2012 yılında oldum. Sendika üyeliği aidatlarını devlet yatırıyordu. Darbe sonrasında istifamı sundum. Hafta sonu basında örgütle bağlantılarının olduğunu öğrenmiştim. Bank Asya'da hesabım eski. Faizsiz bankacılığı kullanıyorum. 2006 yılında açmıştım. Aracımın modelini düşürdüm, ondan kalan parayı bankaya yatırdım. Daha sonrada o parayı da kullandım. Ben FETÖ üyeliğini kabul etmiyorum. Bu yapının ülkemize verdiği zararı görüyorum. Geçmişimizde böyle örgütlerde olmamız söz konusu değildir. Sohbetlerine katılmadım. 4 aydır tutuklu bulunmaktayım. Eşim ve çocuklarım var. Gözaltına alınırken bebeğim vardı. Tutuksuz yargılanmayı talep ediyorum" dedi.

Tutuklu sanık N.Z., Bylock kullandığı, FETÖ'ye bağlı sendika ve derneklere üye olduğu iddiasına karşı verdiği ifadede, "Terör üyesi olduğumu kabul etmiyorum. Şuan tutukluyum. Bylock kullanmadım. Bir çok sendikaya üye olmuştum. Demokratik hakkımı kullanarak üye oldum. Ben üye olduktan sonra terör örgütüne bağlı olduğunu bilseydim durmazdım. Üyelikten istifa ettim. Darbe teşebbüsü sırasında umredeydim. Döndükten sonra istifa ettim. Ben hiç bir etkinliğine gitmedim. Oğlum 2 yaşında ve bu yana kadar kendim büyüttüm. Oğlum vatan millet aşkıyla askere gitti. Şırnak'ta askerlik yapıyor. Ne çok stres getirdiğini tahmin edersiniz. İzine gelmek istedi. Oğlumun askere geleceği gün tutuklandım. Bir anne olarak tutuklu bulunuyorum. 5 şubatta askerliği bitecek. Bu durumu mahkemenin vicdanına havale ediyorum. Suçsuz olarak hapiste bulunmak onur kırıcı. Tahliyemi talep ediyorum. Ben bu millete suç işlemedim" diye savunma yaptı.

Sanıkların gün boyu ifade vermeleri beklenen mahkemenin ertesi gün de süreceği öğrenildi.

Haber Ara