Dolar

32,1320

Euro

35,0322

Altın

2.524,30

Bist

10.643,58

Ermenistan'daki anayasa referandumu

Ermenistan'daki anayasa referandumu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-14 13:56:39

Ermenistan'daki anayasa referandumu
Ermenistan'da Merkez Seçim Komisyonu, parlamento ve başbakanın yetkilerinin artırılmasını öngören yeni anayasa için düzenlenen referandumun resmi sonuçlarını açıkladı.

Merkez Seçim Komisyonu'nun açıklamasında, 6 Aralık'ta yapılan referanduma katılan 1 milyon 337 bin 670 kişinin yüzde 63,37'sinin "Evet", yüzde 32,36'sının ise "Hayır" oyu kullandığı, 53 bin 435 oyun ise geçersiz sayıldığı belirtildi.

Referandumda, kayıtlı 2 milyon 550 bin 323 seçmenden yüzde 52,45'i sandık başına gitmişti.

Ülkede eski yarı başkanlık sistemi 2018'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar korunacak ve seçimden sonra yeni anayasanın yürürlüğe girmesiyle parlamenter sisteme geçilecek.

- Yeni anayasa paketi

Ermenistan Adalet Bakanlığının internet sitesinde 15 Temmuz'da duyurulan yeni anayasa paketi, ülkede yarı başkanlık sistemi olarak nitelenen yönetim biçimini, parlamento ve başbakanın yetkilerini artıracak şekilde değiştirmeyi amaçlıyor.

Pakete göre, cumhurbaşkanını, milletvekilleri ve yerel yönetim birimlerinin temsilcileri tarafından oluşturulacak bir kurul seçecek. Cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılmasını öngören paket, göreve ikinci kez seçilme hakkını ise ortadan kaldırıyor.

Paket, 40 yaşını doldurmuş, 7 yıldır Ermenistan vatandaşı olan, ülkede ikamet eden ve seçme hakkına sahip herkesin cumhurbaşkanı adayı olmasına imkan tanıyor, seçildikten sonra cumhurbaşkanının herhangi bir siyasi partiye üye olmasını yasaklıyor.

Mevcut durumda, iki dönemdir görev yapan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan aynı zamanda iktidardaki Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlığını yürütüyor. Tek başına iktidarda olan Cumhuriyetçi Parti'nin 131 sandalyeli parlamentoda 70 temsilcisi bulunuyor.

Sarkisyan'ın talimatı doğrultusunda, başkanlığını yaptığı iktidar partisi tarafından kamuoyuna açıklanan paket, parlamentodaki sandalye sayısını 101'e düşürmeyi, görev sürelerini ise 4 yıldan 5 yıla çıkarmayı hedefliyor.

- Yarı başkanlık sistemi

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanan Ermenistan Cumhuriyeti'nde ilk anayasa 5 Temmuz 1995 tarihinde kabul edildi. Her yıl 5 Temmuz'un "Anayasa Günü" olarak kutlandığı Ermenistan'da 2005 yılında anayasa değişikliği yapıldı ve ülke başkanlık sisteminden yarı başkanlık sistemine geçti.

Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın talimatıyla 2013'te kurulan Anayasa Reformları Uzmanlık Komisyonu'nun hazırladığı anayasa değişikliği teklifi, Ermenistan parlamentosunda 104 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti.

Ermenistan'da muhalif partiler, siyasal sistemde yapılacak bu değişikliğin sebebini, 2018'de görev süresi dolacak Sarkisyan'ın yeniden kendi iktidarının önünü açma çabası olarak yorumlamıştı. Sarkisyan ise yeni dönemde ne cumhurbaşkanlığına ne de başbakanlığa tekrar aday olmayı düşünmediğini belirterek muhalefetin iddialarını reddetmişti.

Haber Ara