Dolar

32,2847

Euro

34,9628

Altın

2.445,56

Bist

10.173,42

Enis Berberoğlu'na hapis cezası ve tutuklama

CHP Grup Başkanvekili Altay:- 'Bu karar, muhalefete gözdağı kararıdır aynı zamanda. Bu karar, Adalet ve Kalkınma Partisi'nden hoşnut olmayan, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin antidemokratik uygulamalarından rahatsız olan, müşteki olan herkese karşı bir gözdağı kararıdır'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-14 18:10:09

Enis Berberoğlu'na hapis cezası ve tutuklama
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'na 25 yıl hapis cezası verilmesine ilişkin, "Bu karar, muhalefete gözdağı kararıdır aynı zamanda. Bu karar Adalet ve Kalkınma Partisi'nden hoşnut olmayan, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin antidemokratik uygulamalarından rahatsız olan, müşteki olan herkese karşı bir gözdağı kararıdır." dedi.

Altay ve CHP Milletvekili Eren Erdem, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, MİT tırlarının durdurulması olayına ilişkin "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Berberoğlu'nun duruşması öncesi adliyeye geldi.

Kararın ardından adliye çıkışında gazetecilere açıklama yapan Altay, bir yerde adliyenin olmasının orada adaletin olduğu anlamına gelmediğini belirterek, "Bugün Türkiye'de yargının tefessüh ettiğinin, yürütme organının tasallutu, tahakkümü ve emri altına bütünüyle girdiğinin acı bir örneğiyle karşı karşıyayız" ifadesini kullandı.

Engin Altay, "Bu karar muhalefete gözdağı kararıdır aynı zamanda. Bu karar Adalet ve Kalkınma Partisi'nden hoşnut olmayan, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin antidemokratik uygulamalarından rahatsız olan, müşteki olan herkese karşı bir gözdağı kararıdır. Aynı zamanda bu karar, son yapılan mühürsüz seçimde 'hayır' tercihinde bulunan, 'demokrasi yaşasın, demokrasi yürüsün' diyen bütün topluma da bir gözdağıdır. Cumhuriyet Halk Partisi'ne yönelik bir devlet zorbalığıdır."

Uygulamanın kabul edilemez olduğunu söyleyen Altay, CHP olarak ne yapılması gerekiyorsa yapacaklarından herkesin emin olması gerektiğini dile getirdi.

Altay, bu dosya nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası mahkemelerde yargılanacağını iddia etti. Haber ilk yapıldığında Erdoğan'ın "Ben onu öyle bırakmam" dediğini öne süren Altay, bugün itibarıyla ise Erdoğan'ın söylediğinin belki de gerçek olduğunu savundu.

- "İstinaf mahkemesi ve Yargıtay süreci var"

"Ama Erdoğan unutmasın. Bu millet de, Cumhuriyet Halk Partisi de onun yaptıklarını yanına bırakmayacaktır. Bundan herkesin emin olmasını istiyorum." ifadelerini kullanan Altay, Türkiye'nin basın özgürlüğü noktasında gerilerde olduğunu söyledi.

Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bu tarz antidemokratik ve OHAL uygulamaları, yargıyı siyasallaştırmak suretiyle bir korku imparatorluğu oluşturma çabaları beyhudedir, nafiledir. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Önünde daha istinaf mahkemesi süreci varken, Yargıtay süreci varken ve geçmişte çok örnekler olduğu halde Kadri Enis Berberoğlu, TBMM üyesi olmasına rağmen, bugün bu adliyede, yürütmenin emrindeki hakim tarafından tutuklanıyorsa, bu tuzun koktuğu yerdir. Türkiye'de artık herkesin, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bu uygulamalarının, iş ve eylemlerinin Türkiye'ye ne kadar büyük bir zarar verdiğini, bu olaydan daha açık bir göstergesini hiç kimse bulamaz."

Mahkeme kararlarının meşruluğunun kamu vicdanındaki karşılıkla doğru orantılı olduğunu ifade eden Altay, bu mahkeme kararını milletin vicdanına havale ederken, CHP olarak TBMM grubunda, parti genel merkezinde ve bütün üyelerle birlikte direneceklerini kaydetti.

- "Bütün muhalefete bir cezadır"

Enis Berberoğlu'nun eşi Oya Berberoğlu da adliye önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de hukukun "h"sinin bulunmadığını iddia ederek, "Dosyada iki tane isnat var, bu isnadı mahkeme delillendiremedi. Suçu yok adamın, müebbetle başladılar, 25'e indirdiler ve duruşmada tutuklanmış oldu. Bunu protesto ediyorum." ifadelerini kullandı.

Yapılanın çok büyük bir haksızlık olduğunu savunan Berberoğlu, "Bu, Enis Berberoğlu'na değil, yazılı ve sözlü medyaya, CHP'ye ve bütün muhalefete bir cezadır." dedi.

Haber Ara