Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Ekonomi Bakanı Zeybekci Çin'de

Ekonomi Bakanı Zeybekci Çin'de

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-11 11:49:34

Ekonomi Bakanı Zeybekci Çin'de
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Rusya ile olan kriz durumu, Türkiye'ye bir zarar veriyorken, bu ülkeye üç zarar veriyordu. Karşı taraf, ilişkilerin pozitife dönmesi yönünde bizden daha iştahlı." dedi.

Bakan Zeybekci, G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Çin'in Şanghay kentinde, bu ülkedeki temasları ve uluslararası ekonomi konularına ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'nda Türkiye olarak belirleyici olanın göçmenlerin ekonomi ve ticarete entegrasyonunun sağlanması olduğunu vurgulayan Zeybekci, bu maddenin de sonuç bildirisine eklendiğini söyledi.

- Çin ile ticaret açığı

Bakan Zeybekci, Edirne-Kars ve İzmir-Antalya hızlı tren hattı projelerinin Çinli yetkililerle yapılan görüşmede gündeme geldiğini aktararak bu konunun gelecek günlerde de görüşüleceğini kaydetti.

Çin'in tek başına dünyanın çelik talebinin yüzde 50'den fazlasını ürettiğini hatırlatan Zeybekci, bu durumdan tüm dünya gibi Türkiye'nin rahatsız olduğunu vurguladı.

Zeybekci, Çin ile olan ticaret açığına da dikkati çekerek, "Çin, bize on satarken, biz Çin'e sadece bir satıyoruz. Bu durum, sürdürülebilir değil." dedi. Bu ülkenin, söz konusu açığın dengelenmesi adına Türkiye'ye alan açması gerektiğine değinen Zeybekci, Çin ile bu konuda fikir birliğine varıldığını ve ilgili çalışmaların karşılıklı olarak takip edileceğini belirtti.

- "Suudi Arabistan öncelikli ülkeler listesinde baş sıralarda"

Zeybekci, Suudi Arabistan'dan hurma ithalatına vergileri sıfırlama jestine karşılık, tekstil ve beyaz et ürünlerinin bu ülkeye ihracatında karşı taraftan aynı düzenlemeyi beklediklerini söyledi.

Diğer yandan Suudi Arabistan'ın liderliğini yaptığı Körfez İşbirliği Teşkilatı ile toplu olarak bir serbest ticaret anlaşması yapmayı hedeflediklerini aktaran Ekonomi Bakanı, petrokimya, madencilik, enerji, turizm gibi sektörlerde işbirliği alanında hızlı adımlar atılacağını vurguladı. Zeybekci, "Suudi Arabistan, ekonomi alanındaki öncelikli ülkeler listesinde baş sıralarda geliyor." ifadesini kullandı.

"Mısır ile aramızda vazgeçilmesi mümkün olmayan ekonomik menfaatlerimiz var." diye konuşan Zeybekci, pozitif noktaları artırmak istediklerini anlattı. Zeybekci, Türkiye ile Mısır arasında "organik bir bağ" olduğunu söyleyerek, "Mısır ile ekonomik ilişkiler, aramızdaki negatif politik gelişmelerden kolaylıkla etkilenmemeli" diye konuştu.

- Rusya ile kış havasından tekrar yaz havasına geçileceği mesajı

Zeybekci, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Birinci Yardımcısı Alexey Likhachev ile önemli bir görüşme yaptığının altını çizdi. Kazan'da Türk şirketlerinin 3 milyar dolarlık yatırımının olduğu bölgede 25-26 Temmuz'da açılış törenleri yapacaklarını kaydeden Zeybekci, bu açılışların Rusya ile olan ekonomik ilişkilerin bırakılan noktandan daha ileriye götürülmesi açısından tetikleyici olacağını söyledi. Zeybekci, söz konusu açılışa karşılıklı olarak ekonomi, ulaştırma ve tarım bakanlarının katılım sağlayabileceğine işaret etti.

Rusya ile yeni bir anlaşma yapılmasından ziyade askıya alınan mevcut anlaşmalara tekrar hayat verilmesinin öncelikleri olduğunu ifade eden Zeybekci, tarım, hizmet, müteahhitlik, sanayi, turizm gibi sektörlerde bu ülke ile yaşanan kış havasından çok hızlı bir şekilde tekrar yaz havasına geçileceği mesajını verdi. "Problemli durum, Türkiye'ye bir zarar verirken, Rusya'ya üç zarar veriyordu" diyen Zeybekci, bu durumun pozitife döndürülmesi adına karşı tarafın daha iştahlı olduğunu belirtti. Türkiye'nin sürdürülebilir enerji ve ham madde güvenliği için en önemli aktörlerden birinin Rusya olduğunu kaydeden Zeybekci, ancak tüm yumurtaları tek sepete koymak gibi bir hata da yapmayacaklarını dile getirdi.

- AB ile Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi

Bakan Zeybekci, Hollanda'nın Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi ve mültecilerin ekonomiye entegrasyonu noktasında destekleyici bir tavır takındığını ifade etti.

"Türkiye ve AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine karşı tavır alan hiçbir ülke yok" diyen Zeybekci, AB ile Türkiye arasındaki negatif ortamı pozitife çevirmek için eldeki en güçlü enstrümanın, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi olduğunu belirtti.

- "İsrail ekonomik manada hedef ülkelerinden biri"

Zeybekci, İsrail'in Türkiye için ekonomik anlamda müttefik bir ülke olduğunu vurgularken, İsrail ile karşılıklı menfaatler öncelikli olmak koşuluyla ilişkilerin geliştirilmesini desteklediğini söyledi.

Mavi Marmara ile başlayan süreçte İsrail ile, Rusya krizinde olduğu gibi ciddi bir ekonomik kırılma yaşanmadığını kaydeden Zeybekci, "Masaya yumruğunuzu vurduğunuzda eğer oradaki yumurta çok ise kırılmaması için daha dikkatli hareket edersiniz. İsrail'i Türkiye'nin ekonomik manada hedef ülkelerinden biri olarak görüyorum." diye konuştu.

- Göçmenlerin küresel ekonomiye entegrasyonu

Zeybekci, G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'nda, Suriyeli göçmenlerin, yaşam standartları dünya ile aynı çizgide olmak şartıyla, üretimine dahil oldukları ürünlerin, sınırlama olan ülkelere avantajlı olarak girişinin sağlanması önerisinde bulunduklarını kaydetti.

Bu uygulamanın kolaylıkla hayata geçirilecek bir öneri olmadığını dile getiren Zeybekci, bu fikrin, özellikle AB, Kanada ve Hollanda tarafından desteklendiğini sözlerine ekledi.




Haber Ara