Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Doğuma pilatesle hazırlanıp bebek yıkamayı öğreniyorlar

Doğuma pilatesle hazırlanıp bebek yıkamayı öğreniyorlar

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-11 11:25:09

Doğuma pilatesle hazırlanıp bebek yıkamayı öğreniyorlar
KEMAL KARADAĞ - Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğünce Gebe Bilgilendirme Projesi kapsamında verilen eğitimlerde hamile kadınlar pilatesle doğuma hazırlanıyor, çocuk bakımı konusunda pratik öğreniyor.

Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Sevil Dirlik Zaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının genelgesiyle başlatılan proje hakkında bilgi verdi.

Müdürlükleri bünyesindeki Sağlıklı Yaşam Merkezindeki eğitimlerde gebelere doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası olmak üzere üçer aylık dönemlerde üçer seans halinde eğitimler verildiğini belirten Zaman, eğitimlerde gebelere, gebelik sırasında sağlıklı doğumu etkileyecek pilates başta olmak üzere çeşitli egzersizlerin yaptırıldığını, doğum sonrası için ise yeni doğan bakımının uygulamalı olarak uzmanlar tarafından öğretildiğini vurguladı.

- Amaç sağlıklı nesiller yetiştirmek

"Sağlıklı bir gelecek, sağlıklı bir gebelikle başlar" sloganıyla yürüttükleri çalışmalarda hedefin anne ve bebek ölümlerini de azaltarak sağlıklı gebelik sürecinin sonunda sağlıklı nesillerin yetiştirilmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Zaman, "Eğitimli personelimizle uygulamalı eğitimler veriyoruz. Hedefimiz gebelerimizin doğuma hazırlanması ve toplumda yeni annelik rollerinin kabul edilmesinde onlara yardımcı olmak. Doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası, yeni doğan bakımı ve doğum sonrasındaki koruyucu bilgiler bu eğitimlerle verilmekte. Bu bilgiler gebelerimize sadece pasif dinleyici oldukları değil aktif olarak da katıldıkları interaktif eğitimlerle verilmektedir" dedi.

Eğitimlerin fizyoterapist, psikolog, diyetisyen, çocuk gelişimci ve doğum uzmanlarınca verildiğini, eğitimlerde gebelik öncesi ve sonrasının tüm aşamalarıyla ele alındığını dile getiren Zaman, kadınların egzersizlere büyük ilgi gösterdiğini ifade etti.

Doğum sırasında yapılması uygun görülen egzersizlerin uzmanlarca titizlikle belirlendiğinin altını çizen Zaman, "Fizyoterapist tarafından kadınlarımıza uygun egzersizler belirlenmektedir. Başta pilates olmak üzere çok sayıda egzersiz kadınlarımıza öğretilmektedir. Normal doğuma hazırlanma ve doğru nefes alma tekniklerinin üzerinde durulmaktadır. Daha çok kasları güçlendirici, ağrı kontrolünü sağlayan onları normal doğuma hazırlayacak egzersizler yapılmakta. Pilates de egzersizler arasında. Bu egzersizlerle de sağlıklı doğumun gerçekleşmesini hedeflemekteyiz" diye konuştu.

Gebelerin televizyonlardaki programlar ve sosyal medya üzerinden çeşitli bilgiler aldığını ancak bu bilgilerin yanlış yönlendirmeye sebebiyet verebildiğini ifade eden Zaman, bu eğitimlerle öncelikli olarak teorik bilgilerin sunulduğu daha sonra en doğru uygulamaların gebelere gösterildiğini anlattı.

Eğitimlerdeki bir diğer amacın da doğum sırası ve doğum sonrasındaki ölümleri önlemek olduğunu vurgulayan Zaman, şunları dile getirdi:

"Anne ve bebek ölümlerinin önlenmesini amaçlıyoruz. Gebelikteki tehlike işaretleri konusunda da bilgiler verilmekte. Sağlıklı hayat, sağlıklı gebelikle başlamakta. Annenin gebelik sırasında yaşadığı olumsuz koşullar bebeği de etkilemekte. Annenin yaşamış olduğu sağlık sorunları, ruhsal sorunlar olabilir. Gebeliğin başladığı ilk andan itibaren çocuğun ilerideki hayatını bu yaşanan koşullar etkilemekte bu nedenle de gebelerimize destek olup çocuklarımızın hayata sağlıklı bir şekilde başlamasını hedeflemekteyiz. Gebeliğin ilk ayından, tamamlanması ve doğum sonrasına kadar uzanan bu süreçte gebelerimize bilgilerimizle, uygulamalı eğitimlerimizle destek veriyoruz."

- "Bebek nasıl yıkanır" uygulamalı öğretiliyor

Eğitimlerde sadece yüzeysel bilgilerin değil hangi uygulamaların hangi şekilde yapıldığını doğru olarak anlatmaya çalıştıklarını kaydeden Zaman, bu kapsamda doğum sürecinin ardından annelere yeni doğan bakımı kapsamında bebeğin ilk banyosunun nasıl yaptırılacağını, nasıl korunması gerektiğini uygulamalı olarak gösterdiklerini söyledi.

Eğitimlere katılan kadınların aynı zamanda sosyalleştiğini ve sorunlarını da tanıştıkları yeni kişilerle paylaşmaya başladığını dile getiren Zaman, eğitimleri tamamlayan annelere diploma verdiklerini, bilinçli, sağlıklı ve diplomalı annelerle sağlıklı yeni nesiller yetiştirilmesinin amaçlandığını sözlerine ekledi.

Haber Ara