Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

'Dogalin Isigi', Suriyeli gocmenlere yansiyacak

'Dogalin Isigi', Suriyeli gocmenlere yansiyacak

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-23 13:48:41

'Dogalin Isigi', Suriyeli gocmenlere yansiyacak
ANDAÇ HONGUR - Ressam Abdülkadir Yıldırım, "Doğalın Işığı" adını verdiği 23. kişisel sergisinden elde edeceği gelirin bir bölümünü, Suriyeli göçmenlere bağışlayacak.

Türkiye'de resmi ve özel koleksiyonlarda 739, Belçika, Hollanda, Almanya, Yunanistan, İngiltere, Rusya, Fransa'daki koleksiyonlarda 48 eseri bulunan Yıldırım, çalışmalarını Trabzon'daki atölyesinde sürdürüyor.

Karadeniz Plastik Sanatlar Derneği ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür Araştırma Kurulu üyesi olan Yıldırım'ın "Doğalın Işığı" adını verdiği ve 96 eserinin yer aldığı sergisi, VakıfBank İstanbul Genel Müdürlük Sanat Galerisi'nde 29 Ocak'a dek görülebilecek.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yıldırım, resim yapmaya nasıl başladığını şöyle anlattı:

"Deniz kenarında kayalar arasında yosun kokuları arasında tıpkı çok leziz bir yemeği yer gibi tat alarak resme başladım. 12 yaşındayken babamın vefatı nedeniyle kendimi dayımın ayakkabı atölyesinde buldum. Böylece ayakkabıcı çırağı olarak hayatım değişik bir mecraya yönlendi, çok sevdiğim resim için hafta sonları fırsat buluyordum. İşçilik, kalfalık, ustalık derken kendi ayakkabı atölyemi kurdum, fakat çok sevdiğim resme özlemim artıyordu. Bunu gerçekleştirmek için resim atölyesi açtım. Bir süre sonra resim ağır bastı ve ayakkabı atölyesini kapattım, resim çalışmalarıma ağırlık verdim, sergiler açtım, bazı etkinliklere katıldım. Resimde belli bir mesafe katettikten sonra geçimimi tümüyle ondan kazanmaya başladım."

Ayakkabıcılığı 1974'ten 1987'ye kadar sürdürdüğünü ve 1987'den sonra tamamen resme döndüğünü ifade eden Yıldırım, Karadeniz Bölgesi'ndeki bazı akademisyenlerin kendisini "Ayakkabı ustasıyken resim aşkıyla kendini resme vermiş bir insan" şeklinde tanımladığını aktardı.

- "Yöremizin güzellikleri bizleri kamçılıyor"

Abdülkadir Yıldırım, Türkiye'nin çeşitli illerinde 23 kişisel sergi açtığını ve 100'e yakın grup ve karma sergiye katıldığını dile getirerek, şu ana dek 900 civarında eser ürettiğini, Hollanda, Almanya, Yunanistan, İngiltere, Rusya, Fransa'daki koleksiyonlarda 50'ye yakın resmi bulunduğunu kaydetti.

Çalışmalarını gün ışığında, doğada yaptığını anlatan Yıldırım, "Yöremizin güzellikleri bizleri kamçılıyor. Karadeniz Bölgesi dışında gözlemlerim oldu ama genelde Karadeniz ağırlıklı çalıştım" dedi.

Yıldırım, sergisine "Doğalın Işığı" ismini verme nedenini, "Çalışmalarını bizzat doğada yapması ve doğal bir yöreyi yansıtması" şeklinde açıklarken, "Daha önce engelliler için de sergi düzenlemiştim. Doğalın Işığı sergimin gelirinin bir bölümünü, Suriyeli göçmenlerin dünyada yaşanan dramına ufak bir çözüm olsun düşüncesiyle onlara vermeyi arzuluyorum. Halkımızın bu güzel amaca destek olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

- "Çocukların istediklerini yapmak konusunda bol imkanları var"

Abdülkadir Yıldırım, istemediği bir mesleği zorunlu olarak yapması gerektiğini belirterek, resimle uğraşmak isteyen gençlere şu tavsiyelerde bulundu:

"Atölyeme çocuklarını gönderen veliler, çocukları başka etkinliklerde de kendini yetiştirsin diye çok çaba sarf ediyorlar. Çocukların istediklerini yapmak konusunda bol imkanları var. Bu konuda azimli olmalarını, bunca imkan içerisinde zamanlarını boşa harcamalarını ve değerlendirmelerini öneriyorum."

Haber Ara