Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Dış ticaret istatistikleri

Dış ticaret istatistikleri

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-31 16:28:30

Dış ticaret istatistikleri
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, dış ticaretteki olumsuz gidişin süreklilik kazanmaması için ekonominin gündemde, ön sırada olması gerektiğini bildirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan haziran ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistiklerini basın mensuplarına değerlendiren Zeytinoğlu, ihracat ve ithalattaki düşüşün sürdüğünü, dolayısıyla dış ticaret hacminin de azaldığını belirtti.

Zeytinoğlu, göstergelerin Türkiye ekonomisinin üretim ve büyüme performansında gerileme sinyalleri verdiğini anımsatarak, bu durumun ekonomi yönetimi tarafından mutlaka dikkate alınmasını istedi.

Dış ticaret açığındaki görünür düşüşün olumlu olarak yorumlandığını fakat sağlıklı bir düşüşün ihracattaki artıştan kaynaklanması gerektiğine işaret eden Zeytinoğlu, "Düşüş, ithalatın nominal olarak ihracattan daha fazla düşmesinden kaynaklanıyor. Diğer yandan Orta Vadeli Program hedeflerinden de uzaklaşıyoruz. 2015'in 6 aylık döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranlarındaki 2 puanlık artış, teselli veren bir gelişme olarak görünüyor" diye konuştu.

Zeytinoğlu, dış ticaret göstergelerindeki bozulmanın süreklilik kazanmasından endişe ettiklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Dış ticaretteki olumsuz gidişin süreklilik kazanmaması için ekonominin gündemde, ön sırada olması lazım. Buna karşın şu anda siyasetteki belirsizlikler, olumsuz parite koşulları ve daralan pazarlar, Türkiye ihracatının yeni bir heyecana, yeni önlemlere ve yeni bir rotaya ihtiyacı olduğunu gösteriyor."

Haber Ara