Dolar

32,2116

Euro

34,7859

Altın

2.421,13

Bist

10.055,98

Dilek Dogan'in olumune iliskin dava

Dilek Dogan'in olumune iliskin dava

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-17 14:45:47

Dilek Dogan'in olumune iliskin dava
Sarıyer'de terör örgütü DHKP/C'ye yönelik operasyon sırasında yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Dilek Doğan'ın ölümüne ilişkin bir polis memurunun yargılanmasına başlandı.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık polis memuru Y.M katıldı. Dilek Doğan'ın anne ve babası ile taraf avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme başkanı, kalabalık dolayısıyla 5 polisin duruşmanın güvenliğini sağlamak için mahkeme salonunda bulunmasını istedi. Duruşmadaki müşteki ve müdahil avukatlar, bu duruma itiraz etti. Müdahil avukatlarından Ömer Kavilli, duruşma salonuna girmek isteyen avukatlara izin verilmediğini ve bazı avukatların darbedildiğini öne sürdü.

Bu konunun cumhuriyet savcılığını ilgilendirdiğini, şikayet var ise savcılığa müracaat edilmesi gerektiğini kaydeden mahkeme başkanı, 'Adliyenin büyük salonu müsaitse duruşmaya orada devam edelim' teklifinde bulundu. Teklifin avukatlarca da kabul edilmesinin ardından duruşma adliyedeki büyük salona alındı.

Büyük salonun bulunduğu koridorda, güvenlikçiler ile avukatlar ve izleyiciler arasında tartışmalar yaşandı. Büyük salonda tekrar başlayan duruşmada Dilek Doğan'ın annesi Aysel Doğan, sanığa sözlü olarak tepki gösterdikten sonra sinir krizi geçirdi. Bunun üzerine avukatlar anne Doğan'a yardım etti. Annenin tepkisinden sonra sanık polis memuru, güvenlik gerekçesiyle kısa bir sür salon dışarısına çıkarıldı.

Duruşmada yoklama yapılmasının ardından savcı iddianameyi okumaya başladı.

- Adliye önünde izinsiz gösteri

Bu arada, duruşma dolayısıyla gelen bir grup, adliyenin karşısındaki meydanda slogan atarak halay çekti. Polis, gruptakilere dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Gruptakiler, polis ekiplerine pet şişe ve taş atarak karşılık verdi. Polis, grubu meydanın dışına doğru uzaklaştırdı. Gruptakiler bu kez yola çıkarak oturma eylemi yaptı. Çevik kuvvet ekipleri, oturma eylemi yapanların etrafını sararak, müdahale etti. Müdahale sırasında polise mukavemette bulunan bazı kişiler gözaltına alındı. Sabahki müdahalelerle birlikte toplam 22 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Duruşma nedeniyle adliye içi ve dışındaki güvenlik önlemleri sürüyor.

- SüreçDilek Doğan, terör örgütü DHKP/C'nin 10 Ağustos'ta ABD Başkonsolosluğu'na yönelik saldırısının firari şüphelisi H.R.K'nin yakalanabilmesi ve muhtemel başka bir silahlı eyleminin önlenebilmesi amacıyla 18 Ekim'de Sarıyer'de düzenlenen operasyon sırasında yaralanmıştı. Hastanede tedavi altına alınan Doğan, 7 gün sonra hayatını kaybetmişti.

Doğan'ın ölümüne ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında, operasyona katılan polis memuru Y.M'nin ifadesi alınmış ve bu kişi tutuklanması istemiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmişti. Hakimlik, polis memurunun adli kontrolle serbest bırakılmasına karar vermişti.
Soruşturma sonucunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Dilek Doğan'ın ölümüne neden olduğu öne sürülen polis memuru Y.M hakkında "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" ile "kamu görevlisine ait araç ve gereçleri suçta kullanmak'tan 20 yıldan 26,5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.


Haber Ara