Dolar

32,2622

Euro

34,6997

Altın

2.395,03

Bist

10.261,49

Demokratik Kongo'daki diyalog süreci

Demokratik Kongo'daki diyalog süreci

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-05 11:45:09

Demokratik Kongo'daki diyalog süreci
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki (DKC) Birlik Platformu, diyalog sürecine katılmama konusunda kararlı olduğunu duyurdu.

Platformun yöneticisi ve aynı zamanda muhalefetten Demokrasi ve Sosyal İlerleme için Birlik Partisi'nin (UDPS) Başkanı olan Etienne Tshisekedi, gazetecilere yaptığı açıklamada, halkı "gerçek bir diyalog süreci" oluşturulana kadar temkinli davranmaya ve birlik olmaya çağırdı.

Tshisekedi, kapsayıcı bir diyalog süreci oluşturulması gerektiğine işaret ederek, sivil toplum kuruluşu, hükümet ve bazı muhalefet partisi temsilcilerinin de katılımıyla başkent Kinşasa'da geçen ay başında başlatılan diyalog sürecini boykot etmeyi sürdüreceklerini bildirdi.

Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın 19 Aralık'ta görevi bırakması için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Tshisekedi, anayasal ve demokratik ilkelere uygun seçimlerin bir an önce düzenlenebilmesi için yeni bir hükümetin kurulmasının şart olduğunu söyledi.

DKC'de halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak gelecek ay yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi uzun süredir gündemde. Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla muhalefetle kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalefet ise 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen koltuğunu korumaya çalıştığını öne sürmüştü.

Öte yandan, seçim komisyonu geçen hafta, lojistik ve bütçe konusundaki sıkıntılar nedeniyle seçimlerin iki yıldan önce düzenlenmesinin mümkün olmadığını bildirmişti.

Haber Ara