Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Darbe girişimine ilişkin 'Genelkurmay çatı' davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, aralarında sözde 'yurtta sulh konseyi' üyelerinin de bulunduğu 221 sanığın yargılandığı 'çatı' davasına sanık savunmalarıyla devam ediliyor

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-16 11:18:39

Darbe girişimine ilişkin 'Genelkurmay çatı' davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, aralarında sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanığın yargılandığı "çatı" davasına sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediliyor.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ile izleyiciler katıldı.

Duruşmada savunması alınan sanık eski plan subayı yüzbaşı Murat Ertaş, eski albay Doğan Öztürk'ün Genelkurmay Başkanlığına saldırı olabileceğini ve nizamiyelerin takviye edilmesinin istediğini belirtti.

Silah dağıtıldığını ve kendisinin de bir tüfek aldığını anlatan Ertaş, daha sonra nizamiye bölgesine geçtiğini bildirdi.

Ertaş, nizamiyede çevre güvenliğinin sağlanması için destek verdiğini ileri sürdü.

Yaşanan çatışmalar hakkında yeterli bilgisinin olmadığını iddia eden Ertaş, Genelkurmay Başkanlığı önünde vatandaşların toplanmaya başladığını dile getirdi.

Silahıyla ateş etmediğini savunan Ertaş, nizamiyenin kontrol altına alınmasına yönelik bir teşebbüsünün olmadığına ifade etti.

Ertaş, bulunduğu bölgede keskin nişancı atışı olduğunu düşündüğü atışlar nedeniyle tankların bulunduğu bölgeye geçtiğini aktardı.

Genelkurmay Başkanlığına gelen polis ekipleriyle irtibata geçtiğini öne süren Ertaş, darbecilerin teslim alınmaya başlandığı anlarda silahını bıraktığını belirtti.

- "Ne olduğunu anlayamadım"

Ertaş, 16 Temmuz 2016'da saat 18.00 sıralarına kadar bulunduğu nizamiye bölgesinden polislere bilgi vererek ayrıldığını ve kaldığı misafirhaneye gittiğini anlattı.

Yaklaşık bir hafta süresince çalışmaya devam ettiğini bildiren Ertaş, daha sonra gözaltına alınarak tutuklandığını belirtti.

Çapraz sorgu sırasında Başbakanlık avukatı Süleyman Ayhan'ın, sorusu üzerine Ertaş, "Çatışma seslerini duydum ancak ne olduğunu anlayamadım. Vatandaşların toplanmaya başlamasıyla, onların sözlü ifadesiyle olayları farklı düşünmeye başladım, o ana kadar terör saldırısı olacağını düşünüyordum." diye konuştu.

- "Polisin gelmesini bekledik"

Sanık Ertaş, vatandaşlarla görüştüğünü ve uzak mesafede beklemeleri konusunda uyardığını iddia etti.

Ayhan'ın, "Polislerle neler konuştunuz?" sorusu üzerine Ertaş, "Biz polisin gelmesini bekledik. Bu olaydan kurtulmak kolay değildi. Polisler sabah geldiğinde ilk temas oldu. 'Kontrolü biz alacağız.' dediler biz de kabul ettik. Başka komutanlarım da vardı. Teslim olma işlemlerinin ardından 'Burayı terk edebilir miyiz?' diyerek izin istedik." ifadesini kullandı.

Duruşmaya, sanık savunmalarıyla devam ediliyor.

Haber Ara