Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Daha fazla genisleme gerekirse yan etki riskleri bizi engelle

'Daha fazla genisleme gerekirse yan etki riskleri bizi engellemez'

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-04 13:55:11

'Daha fazla genisleme gerekirse yan etki riskleri bizi engelle
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, daha fazla genişlemeci politika gerekmesi durumunda yan etki risklerinin bunu engellemeyeceğini belirterek, para politikası nedeniyle oluşan bozulmaları sınırlamayı amaçladıklarını ancak fiyat istikrarı hedefinin herşeyden önce geldiğini söyledi.

Draghi, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) tarafından düzenlenen bir konferansta konuşma yaptı. Konuşmasında, 60 yıldan fazla zamandır Avro Bölgesi'nde parasal entegrasyonun tamamlandığını ve güvenli olduğunu dile getiren Draghi, "Para politikası, birçok zorlukla karşı karşıya. Bu zorluklar bizim görevimizi değiştirmedi, ancak görevimizi yerine getirme şeklimizi değiştirdi" ifadelerini kullandı.

-"Geç harekete geçmenin riskleri, erken harekete germenin risklerini aşar"


Uzun süreli düşük enflasyon bağlamında, para politikasının art arda gelen arz şoklarıyla rahatlamayacağını belirten Draghi, şöyle devam etti:

"Geç harekete geçmenin riskleri, erken harekete geçmenin risklerini aşar. Bekle-gör yaklaşımı uygulamak ve politika hedefine ulaşma sürecini ötelemek beraberinde riskler getirir. Yani enflasyon beklentilerinin sabitlenememesi kalıcı zayıf enflasyona yol açar. Eğer bu olursa, durumu tersine çevirmek için çok daha fazla genişlemeci para politikasına ihtiyaç duyarız."

Gerekmesi durumunda bankanın görevi dahilinde harekete geçmeye hazır olduğu söylemini yineleyen Draghi, "Daha fazla genişlemeci politika benimsememiz gerekirse, yan etki risklerinin bizi yolumuzdan alıkoyamayacağına hiç şüphe yok. Her zaman para politikamız nedeniyle oluşan bozulmaları sınırlamayı amaçlıyoruz, ancak fiyat istikrarı hedefi her şeyden önce gelir" açıklamasında bulundu.


-"Küresel ekonomide enflasyonu baskı altına alan zorluklar var"


Küresel ekonomide enflasyonu baskı altına alan zorluklar bulunduğuna dikkati çeken Mario Draghi, bu zorlukların enflasyonun hedeflenen seviyeye daha yavaş dönmesine sebep olabileceğini ancak bunların kalıcı düşük enflasyona yol açmasının beklenmediğini bildirdi.

Draghi, merkez bankalarının görevlerini yerine getirebilmek için kendi yetkileri dahilinde hareket etmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Avro Bölgesi'nde ise bu durum başka bölgelerde olduğundan daha farklı zorluklar oluşturabilir. Bu zorluklar hafifletilebilir ancak eylemsizliliği meşrulaştırmaz" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara