Dolar

32,2857

Euro

34,7863

Altın

2.409,01

Bist

10.264,82

DAEŞ ile mücadele

DAEŞ ile mücadele

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-14 14:23:04

DAEŞ ile mücadele
" Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, terör örgütü DAEŞ'in Libya'da petrol kaynaklarına doğru ilerlediğini söyledi.

RTL radyo kanalına konuşan Fransız bakan, Libya kıyılarında etkili olan DAEŞ'in petrol kaynaklarına ulaşmak için şimdi ülkenin iç bölgelerine doğru ilerlemeye başladığını belirtti.

Le Drian, "Onlar şimdi Syrte'de kıyıda kontrol ettikleri alanı 250 kilometre uzunluğa çıkardılar. Ancak aynı anda ülkenin iç bölgelerine de genişleyerek petrol yataklarına ulaşmak istiyorlar" dedi.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, geçen hata yaptığı bir açıklamada, ülkesinin DAEŞ ile Libya'da da savaşabileceğini bildirmişti. France Inter radyo kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Valls, "Terör tehdidi ile karşı karşıyayız, DAEŞ hepimizin ortak düşmanı ve Irak ile Suriye'de olduğu gibi bu terör örgütü ile şüphesiz yarın Libya'da da savaşırız" ifadelerini kullanmıştı.

Fransız basınına göre, DAEŞ özellikle Kuzey Afrika ülkelerinden gelen savaşçılarla Libya'daki askeri gücünü önemli ölçüde arttırıyor. Birleşmiş Milletler (BM) adına hazırlanan bir raporda, Libya'da, DAEŞ'in iki ila üç bin arasında militanı olduğu kaydediliyor. Libya'da, şu ana kadar DAEŞ'e karşı askeri bir operasyona girmeyen Fransa, Nijer'deki askeri üssünden Libya sınırında keşif uçuşları gerçekleştiriyor.

Libya'da, 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti. Ülkede biri Tobruk'ta, diğeri Trablus'ta olmak üzere iki ayrı yönetim bulunuyor. Libya'daki krize çözüm bulmak amacıyla dün Roma'da uluslararası bir konferans düzenlenmişti. Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ve Trablus merkezli Milli Genel Kongre'nin temsilcilerinin büyük çoğunluğunu bir araya getiren toplantıda, taraflar, 16 Aralık'ta bir anlaşma imzalama konusunda görüş birliğine varmıştı.

Haber Ara