Dolar

32,2845

Euro

34,9627

Altın

2.450,11

Bist

10.173,42

Cumhurbaşkanlığında muhtarlar toplantısı

Cumhurbaşkanlığında muhtarlar toplantısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-26 17:41:01

Cumhurbaşkanlığında muhtarlar toplantısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milletimiz, 13 yıldır verdiği güçlü demokrasi mücadelesiyle yeni anayasayı gerçekten hak etmiştir. Geldiğimiz noktada artık darbe anayasası ile bu iş gitmez" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde muhtarlarla bir araya gelen Erdoğan, ulaştırma alanında yapımı devam eden önemli projelere değinerek, bu projelere Çanakkale Boğazı'na yapılacak köprünün de ekleneceğini söyledi.

Türkiye'nin enerji arz güvenliği açısından Akkuyu ve Sinop'a yapılacak nükleer güç santrallerinin büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, üçüncü nükleer güç santraliyle ilgili adımların da atılacağını bildirdi.

Yeni dönemde eğitim ve kültür politikalarına ağırlık verileceğini belirten Erdoğan, "Zarf güzel de mazrufta sıkıntımız var. Yani zarfın içini bizim güçlendirmemiz lazım. Onun için milli eğitimde milliliği güçlü bir müfredatı hayata geçirmemiz lazım. 12 yıllık süreçte belki de en zayıf kaldığımız alan bu oldu. Kültür politikalarımızda yoğun bir adım, yoğun bir programla çok daha güçlü bir noktaya ulusal ve uluslararası bazda gelmemiz lazım. Hükümetimizin bu konuda da ciddi hazırlıklar içinde olduğunu biliyorum" diye konuştu.

- "Yeni bir anayasaya kavuşturamamış olmanın üzüntüsü içindeyim"

Altyapı konusundaki eksiklerini tamamladıkça Türkiye'nin, imkanlarının yükseltilmesi noktasında çok farklı bir seviyeye yükseldiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Başbakanlığım döneminde gerçekten çok gayret etmeme rağmen, çok emek vermeme rağmen Türkiye'yi yeni bir anayasaya kavuşturamamış olmanın üzüntüsü içindeyim. Zira dört siyasi parti bir araya geldik ve dedik ki 'Sayımıza bakmıyoruz, her parti 3'er tane üye versin, şurada bir anayasa izleme komitesi kuralım ve 3 üyeyle bunu yapalım.' Aslında komisyonlar böyle oluşmuyor. Parlamentoda komisyonlar sayınıza göre oluşur ama biz burada sayıdan vazgeçtik. 'Gelin yeter ki bunu yapalım' dedik. 60 maddeye kadar çıkıldı, orada tıkandı ve talepler geldi. Arkadaşlarımı gönderdim, görüştüler, ettiler. Yok illa 4'ünün de imzası olacak. Diğerleri yanaşmıyor. Ana muhalefet partisisin, gel beraber şu işi bitirelim, gelmediler."

- "Başkanlık tartışmasında kimse rahatsız olmasın"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis'teki dört siyasi partinin, halkın beklentisi olan yeni anayasa konusunda birlikte hareket etmesinin muhteşem olacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"İktidar ile ana muhalefetin bu işi aslında gerçekleştirmesi gerekir. Bu dönemde Türkiye'nin yeni anayasasına kavuşmasını canıgönülden arzu ediyorum. Cumhurbaşkanı olarak bu konuda teşvik edici, ön açıcı bir konumda bulunacağımdan kimsenin şüphesi olmasın. Yeni anayasa hazırlıkları kapsamında başkanlık sisteminin konuşulmasından, tartışılmasından da kimse rahatsız olmasın. Partili cumhurbaşkanı olur, başkanlık sistemi olur, bundan niye rahatsız oluyoruz ki? G20 ülkelerinden en önde olanlarının hemen hemen hepsi başkanlık sistemiyle idare ediliyor ve buralara öyle geldiler. Dünyaya bakın, gelişmiş ülkelerin çoğu ya başkanlık sistemidir ya da yarı başkanlık sistemidir."

- "Anayasa yamalı bohçaya döndü"

Meclis'teki milletvekili dağılımı sebebiyle yeni anayasanın birden fazla partinin uzlaşmasıyla hazırlanması mecburiyetinin olduğuna dikkat çeken Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Hazırlanan anayasa nihayetinde milletin onayına, takdirine sunulacaktır. Dolayısıyla yeni anayasa hazırlıklarının cesaretle yürütülmesi gerekiyor. Milletten niye çekiniyoruz? Hazırlayalım, millete gidelim. Millet versin kararını, ya "evet" desin ya "hayır" desin. Milletimiz, 13 yıldır verdiği güçlü demokrasi mücadelesiyle yeni anayasayı gerçekten hak etmiştir. Geldiğimiz noktada artık darbe anayasası ile bu iş gitmez. Ne kadar değiştirirsek değiştirelim yamalı bohçaya döndü bu. Onun için değerli kardeşlerim, mevcut anayasa ile devam edilmesinde ısrarın kimseye faydası yoktur. Ben 26. Dönem Meclisi'nde aklı selimin galip geleceğine, milletimizin sesine kulak verileceğine inanıyorum."

İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın da katıldığı toplantı sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan muhtarlara öğle yemeği verdi.

(Bitti)

Haber Ara