Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Cumhurbaskani Erdogan'in AYM kararina iliskin degerlendirmesi

Cumhurbaskani Erdogan'in AYM kararina iliskin degerlendirmesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-28 16:59:08

Cumhurbaskani Erdogan'in AYM kararina iliskin degerlendirmesi
TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesinin, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili kararına ilişkin değerlendirmesi gündeme geldi.

Genel Kurulda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın, 2. tur görüşmelerine devam ediliyor.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin sözlerini anımsatarak, Erdoğan'ın bu yaklaşımının demokrasiyle bağdaşmadığını savundu.

Yargının bağımsızlığının anayasada teminat altına alındığını vurgulayan Özel, şöyle devam etti:

"28 Şubat'taki darbe girişiminin ruhu, mantığı, 'Elimdeki güç, kuvvet bana yasamaya ve yürütmeye bunu yaptırmaya imkan verir' nasıl diyorsa, şimdi kendi elinde bulundurduğu güç ve yetkiyle yargı üzerine kurmaya çalıştığı tahakküm, yaptığı eleştiri ve devletin başı olarak bu kararı tanımadığını söylemesi, aynı derecede vehamet içermektedir. Biz de devletin başı olmasına ve şahsının uygulamalarına değil ama makamına duyduğumuz saygıya rağmen onun bu açıklamalarını tanımıyoruz, reddediyoruz, kınıyoruz."

Özel, Anayasa'nın 138. maddesinin, Cumhurbaşkanı'nı doğrudan etkilediğini belirtti.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi kararlarının da diğer mahkemelerin kararlarının da eleştirilebileceğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Anayasa Mahkemesi kararını eleştirmiştir. Biz de eleştiriyoruz" ifadesini kullandı.

Tutuksuz yargılanmanan esas olduğunu ve kim olursa olsun mahkeme karar verinceye kadar tutuksuz yargılanmasını istediklerine işaret eden Turan, "Anayasa Mahkemesine bu yetkiyi veren gene AK Parti idaresidir. Anayasa Mahkemesi kararı, sınırları aşan, yetki gasbı yapan bir karardır. Ama kişilerin tutuksuz yargılanmasını istemek başka bir şeydir" diye konuştu.

Bülent Turan, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının önünün AK Parti tarafından açıldığını anımsatarak, Anayasa referandumunda başka haklarla ilgili düzenlemelerin de bulunduğunu bildirdi.

TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Anayasa'nın 138. maddesi uyarınca söz konusu davayla ilgili olarak Genel Kurulda konuşma yapılmasına veya beyanda bulunulmasına izin veremeyeceğini belirtti.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Bülent Turan'ın sözlerinin, bir parti devleti zihniyetine sahip olunduğunu ortaya çıkardığını savunarak, "Adalet ve Kalkınma Partisini bu zihniyetten bir an evvel kurtulmaya davet ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da seslenen Akçay, "Sayın Cumhurbaşkanı, eğer siz 'Anayasa Mahkemesinin kararına saygı duymuyorum ve uymuyorum' derseniz, aslında siz kendinize de saygı duymadığınızı göstermiş olursunuz böylelikle. Bu sözler, Türkiye Cumhuriyeti'ne, kurumlarına, kurallarına darbe üstüne darbedir ve anarşiye, hukuksuzluğa cesaret vermektedir" iddiasında bulundu.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadelerini kabul etmediklerini belireterek, "Bugün Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki karar sevindirici bir karardır. Bunu, darbe olarak değerlendirip manşetlere bu şekilde ifade ederek aktarmak Türkiye'nin ayıbıdır" dedi.

Haber Ara